Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трети пореден ден медиците от ловешката болница протестират

Директорът на основния кредитор на болницата в Ловеч е поканен утре в здравното министерство, за да се търсят пътища за отмяна на запора

| обновено на 27.04.18 в 12:26
За трети пореден ден медиците от ловешката болница излизат на протест заради неизплатени заплати и неясното бъдеще на лечебното заведение.
Снимка: Пламен Христов


За трети пореден ден медиците от ловешката болница протестират заради неизплатени заплати и неясното бъдеще на лечебното заведение.

Работещите в болницата планират отново да блокират движението по една от основните улици в Ловеч и коментираха:
"Решени сме вече на крайни действия".
"Затварят се отделения след отделения".
"Търпението се изчерпа. Колегите в отделенията нямат елементарни консумативи, медикаменти. Ние застрашаваме живота на болните".
"Болница за пример беше, а сега я направиха батак."
"Искаме си болницата." 
"Трябва вече да се сложи край на тази агония."
"Липсата на виждане за бъдещето ни. Това ни убива."
Ръководството на болницата продължава да търси съдействие от Министерството на здравеопазването за договаряне с кредиторите за вдигане на запорите, за да могат медиците да получат поне заплатата си за януари.

Прокуристът на болницата д-р Ченко Чалъков съобщи, че е постигната договорка с почти всички кредитори за вдигане на запорите, за да могат медиците да получат заплатите си. Единствено все още се водят разговори с частната болница в Ловеч "Кардиолайф". Д-р Чалъков допълни, че вариант за трайното решаване на проблема с тежкото финансово състояние на болницата е внесено в Народното събрание предложение от Здравното министерство за промени в закона за приватизацията: 
"Ще даде възможност при появил се потенциален купувач на терени, които не са в основната дейност на болницата - има много такива, да се продадат и да се покрият задълженията. Сигурно има варианти и да се продаде цялата база, да се даде под наем".
В момента просрочените задължения на Ловешката болница са над 6 милиона лева.
Междувременно в Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че утре ще има среща с директора на основния кредитор - частната болница "Кардиолайф", за да се търсят пътища за отмяна на запора. 
Според Ананиев, оздравителният план за ловешката болница вече дава резултат. За първите три месеца загубите са 205 хиляди лева, но това е два пъти по-малко в сравнение със същия период на миналата година, отчете министърът:
"Наистина персоналът на ловешката болница не е получил три заплати, но от момента, в който разработихме и влезе оздравителният план, няма месец, в който да не са получили своето възнаграждение. Идеята с този оздравителен план беше да създадем такива условия, че да започне да получава повече приходи, за да може наред с връщането на дълга си към кредиторите, да остане нещо, за да се платят част от старите заплати, които те не са получили", обясни Кирил Ананиев.
Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени