Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на акциите на Amazon.com с над 7% преди старта на Уолстрийт след бомбастични финансови резултати

Силни финансови резултати отчитат и Intel и Microsoft, чиито акции нарастват съответно с 3,65% и със 7,22%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акциите на Amazon.com. поскъпват с над 7% на извънборсовия пазар преди старта на реалната търговия Уолстрийт, след като компанията представи много по-силни от очакваните финансови резултати за началото на годината.

След края на търговията в четвъртък, компанията на най-богатия човек в света – Джеф Безос, отчете ръст на нетната печалба през първото тримесечие от 1,6 млрд. долара, или по 3,27 долара на акция, спрямо 724 млн. долара, или 1,48 долара на акция точно преди година. В същото време приходите на водещата в света платформа за онлайн пазаруване се увеличиха с цели 43% до 51 млрд. долара от 35,7 млрд. долара през първите три месеца на 2107 година.

Финансовите резултати на Amazon.com надвишават съществено осредните прогнози на анализатори и инвеститори за печалба от 1,24 долара на акция и продажби (приходи) в размер на 49,9 млрд. долара.

Това доведе до ръст на акциите на компанията на извънборсовия пазар със 7,45% към 1631 долара, което може да се окаже исторически ценови връх, ако тенденцията се запаси и след старта на днешната реална търговия на Уолстрийт. Подобно поскъпване на акциите предполага, че пазарната капитализация на Amazon.com може да нарасне с над 50 млрд. долара само в рамките на петъчната търговия, намалявайки по този начин разликата между нея и най-голямата американска компания в лицето на Apple Inc., чиято пазарна капитализация към момента е с близо 50 млрд. долара по-голяма.

Днес пазарната капитализация на Amazon.com може да достигне около 788,5 млрд. долара спрямо 736,2 млрд. долара в края на търговията в четвъртък, докато капитализацията на Apple Inc. се оценява на около 836,7 млрд. щатски долара.

Подобен очакван ръст на акциите на Amazon.com ще увеличи с около 8,4 млрд. долара и богатството на нейния основател и изпълнителен директор – Джеф Безос, който и към момента е най-богатият човек на планетата.

След края на вчерашната търговия на Уолстрийт и други водещи технологични компании като Microsоft и IBM представиха по-силни от прогнозните финансови резултати за началото на годината.

Това доведе до ръст на акциите на Microsoft с 3,65% към 97,70 долара за една акция преди старта на днешната реална търговия, което предполага, че днес акциите ще надвишат предишния рекорден връх от 97,24 долара. Акциите на Microsoft поскъпнаха с цели 39% в рамките на изминалата година, докато широкият фондов индекс S&P500 се повиши за същия период с 11,1%. За да достигне пазарна капитализация от 1 трлн. долара, акциите на Microsoft ще трябва да поскъпнат към ниво от 130 долара, което според някои анализатори може да бъде факт в рамките на следващата година.

Акциите на Intel, търгувани на извънборсовата търговия, също поскъпват здраво с над 7%, след като печалбата на водещата компания за производство на микропроцесори нарасна през първото тримесечие до 4,45 млрд. долара, или 93 цента на акция, спрямо 2,96 млрд. долара, или 61 цента за акция, година по-рано, докато прогнозите бяха за печалба от 83 цента.

Приходите (продажбите) на Intel пък се увеличиха до 16,07 млрд. долара от 14,8 млрд. долара преди година и при средна прогноза на финансовите пазари за по-скромни приходи в размер на 15,07 млрд. долара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна