Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Исторически Армения е сред най-важните съюзници на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите в Армения не стихват въпреки подадената оставка на избрания за премиер на страната Серж Саркисян, каквото бе искането на опозицията. Тя вече настоява за пълно обновление на властта, което да включва и смяна на управляващата партия. Сценариите за изход от кризата коментира в предаването „Събота 150“ Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва. 

Резонанс от конфликта в региона на Кавказ може да има, но подобен риск се преекспонира, смята Тодоров. Протестите можем да не ги наричаме дворцов преврат, защото те са резултат от натрупано недоволство. Проблемът е по-скоро вътрешен и кризата трябва да бъде разрешена със собствени сили – от руската столица заявиха, че ще пазят неутралитет, допълни той и обясни, че съотношението на силите в момента не позволява на Никол Пашинян, който оглави протестите, да реши радикално въпроса. 

"Предстои гласуване в парламента, който е малък - със 105 места, 58 от които държи Републиканската партия, за която досега се смяташе, че има протекцията на Москва. Какво трябва да постигне чрез протестите Никол Пашинян? Той трябва да промени съотношението на силите", подчерта Валерий Тодоров. Досега опозицията в лицето на Никол Пашинян успява да набере 47 гласа преди гласуването, което трябва да се случи в рамките на една седмица, което обаче не е достатъчно - необходими са 53 гласа и се счита, че няколко гласа трябва да бъдат "изтеглени" от управляващата партия, допълни той.

"Армения е не само една от най-малките,но и една от най-бедните страни в региона. Важна е за Русия - исторически е един от най-верните й съюзници. В Армения, във втория по големина град има  има руска военна база. След като отношенията на Москва с Грузия и Азербайджан се усложниха и Русия се изтегли от локационната станция в Азербайджан, а също изтегли и частите си от Грузия, значението на военната база в Армения за Русия е стратегически въпрос. Независимо от това Русия наблюдава дискретно, поне засега, процесите в републиката", посочи в анализа си Тодоров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени