Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазителят на Талин

БНР Новини
Старият Томас е един от символите и пазителите на Талин.
Снимка: en.wikipedia.org / Terker

На върха на сградата на кметството на град Талин стои красива медна фигурка – Старият Томас. Близо пет века той бди над града като безстрашен часовой. Казват, че там от високото той вижда, чува и знае всичко, което се случва.

Легендата разказва, че някога малкият тогава Томас побеждава в състезание по стрелба с лъкове най-добрите градски стрелци. Той няма право да получи наградата, защото е от бедно семейство, но кралят оценява способностите му – обучава го и му дава работа като охрана на града. Томас работи това през целия си живот. Признателните граждани увековечават неговата история, разказвана в Талин и до днес. 

Сградата на кметството е разположена в южната част на големия площад в центъра на града. Долната ѝ част представлява цяла редица от готически арки, а в единия ѝ край се извисява красивата кула на камбанарията. Водосточните ѝ тръби са с формата на зелени дракони. Вътре е богато декорираната зала на градския съвет – фризове от дърворезба, представящи ловни сцени и сюжети от Библията украсяват горните ниши.

Близо до Кметството са Старата аптека, за която казват, че съществува още от началото на XV в. (и която работи и сега!) и църквата „Свети Дух”, замислена някога като параклис към Кметството. Бялата ѝ сграда е със стъпаловидни фронтони и висока тясна камбанария. Тя е събирала хората от естонски произход – основаният от датчаните град е бил населен и от немци, шведи, а по-късно и от руснаци. Църквата пази един изключително красив олтар – триптих, изработен от немския художник и скулптор Бернт Нотке, известен като майстора от Любек. Негови олтари красят църкви в Германия, Холандия, Дания и Норвегия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна