Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязват 50 години от началото на Откритата ера в тениса

Розуол (вляво) побеждава Лейвър на първия финал
Снимка: AELTC

Британската тенис асоциация отбелязва 50 години от началото на Откритата ера. Празненствата ще са този уикенд в „Уест Хантс клъб“ в Борнемът, където се е провел през април 1968 година първият турнир за мъже и жени.

Бившият №4 в света Тим Хенман ще участва в събитието. За него ще пристигнат и игралите на онзи турнир преди половин век – Сю Мапин, Франсис Макленън, Джон Пейш и Марк Кокс.

Турнирът в Борнемът е бил първият от 12-те под егидата на ILTF (сега ITF), с които се заличава границата между аматьори и професионалисти.

Австралиецът Кен Розуол печели състезанието при мъжете и получава първия награден фонд от 1000 британски лири. На финала срещу сънародника му Род Лейвър той води с 3:6, 6:2, 3:0, когато се изсипва порой. При доиграването на другия ден Розуол печели девет от следващите 12 гейма.

При жените първа е местната звезда Вирджиния Уейд, която след години триумфира и на „Уимбълдън. Тя взема 300 паунда от наградния фонд.

„Това е била огромна промяна за играчите и тениса по света. Страхотно е да бъда част от празненствата в Борнемът, където всичко е започнало през 1968 г. и да бъда на корта с някои от хората, които са взели участие тогава, заяви Хенман.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени