Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на търговския дефицит на САЩ през март до 6-месечно дъно от 49 млрд. долара

През март международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се сви по-рязко от очакваното до 6-месечно дъно благодарение на нарастване на износа при намаляване на вноса, показват данни на Департамента по търговия.

Само в рамките на март американският търговски дефицит се понижи с 15,2% до 48,96 млрд. долара от 57,7 млрд. долара през февруари и осреднената прогноза на финансовите пазари за дефицит в размер на 50 млрд. долара. Това представлява най-малък търговски дефицит от септември 2017-а година насам, след като месец по-рано негативният търговски баланс на САЩ удари близо 10-годишен връх (най-високо ниво от октомври 2008-а година).

Причина за по-добрите от очакваното данни е нарастването на американският износ с 2% до рекордните 208,53 млрд. долара, като в същото време вносът се сви с 1,8% до 257,48 млрд. долара.

За първите три месеца на настоящата година обаче вносът в САЩ се увеличи с 9,1% спрямо същия период на 2017-а, докато износът нарасна с 6,8%, като търговският дефицит се разшири на годишна база с 18,5%. Солидното увеличаване на международната търговия на САЩ със стоки и услуги отразява доброто представяне както на вътрешното търсенето, така и на потреблението в световен план.

Трябва да се има предвид, че през март президентът на САЩ Доналд Тръмп анонсира въвеждането на мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, като временно изключи от новите тарифи някои американски търговски партньори, включително Европейския съюз. В последствие той също така заплаши да въведе мита в размер до 150 млрд. евро годишно за вноса на редица стоки, произведени в Китай.

В рамките на март обаче търговският дефицит на САЩ с Китай се увеличи със 700 млн. долара до 35,4 млрд. долара, като износът на американски стоки се увеличи с 1,6 млрд долара до 12,4 млрд. долар, докато вносът на китайски стоки нарасна с 2,3 млрд. долара до 47,7 млрд. долара.

Дефицитът с Германия обаче се сви с 1,6 млрд. долара до 5,0 млрд. долара благодарение на увеличаване на американския износ с 400 млн. долара до 5,1 млрд. долара при свиване на вноса на германски стоки с 1,2 млрд. долара до 10,1 млрд. долара.

В същото време търговският дефицит на САЩ с Мексико скочи с цели 32,8% до рекордните 8,1 млрд. долара.

Свиването на търговския дефицит през март вече беше отчетено в предварителни данни за растежа с 2,3% на БВП на САЩ през първото тримесечие на 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени