Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При издирване на самолет откриха останки от стари корабокрушения

Изображение на един от потъналите кораби, получено чрез сонар.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Екипите, издирващи изчезналия през 2014 г. самолет на Малайзийските авиолинии, са намерили останките на два потънали кораба от XIX век, предаде БТА.

Останките от потъналите кораби са били открити през 2015 г. на около 2300 километра от бреговете на Австралия, съобщи ДПА, като се позова на Западноавстралийския музей. Това станало при първоначалното издирване на пътническия „Боинг 777“ с 239 души на борда, изчезнал на 8 март 2014 г. по време на полет от Куала Лумпур за Пекин.

Предполага се, че самолетът се е разбил в морето.

Миналата година Малайзия, Китай и Австралия прекратиха своето издирване - най-голямото в историята на въздухоплаването, след като похарчиха $150 млн.

Музеят каза, че намерените останки са на търговски кораби от XIXвек - един дървен и един железен, като и двата са превозвали въглища. Те са били открити на дълбочина между 3700 и 3900 метра, приблизително на 36 километра един от друг.

Двата кораба вероятно са имали екипаж между 15 и 30 човека. Потъването им вероятно е било причинено от експлозия - нещо обичайно при превозването на въглища, каза уредникът по морска археология в музея Рос Андерсън.

Според изследователите най-вероятно става въпрос за кораби, пътували от Великобритания към Изтока.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени