Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на европейските борси преди важния доклад за състоянието на пазара на труда в САЩ

Търговията на европейските пазари на акции е доста предпазлива и без ясна посока, като вниманието на инвеститорите е насочено към доклада на Департамента на труда на САЩ за състоянието на американския трудов пазар през април (от 15:30ч.). Внимателно се следи и за новини около приключилите двудневни търговски преговори в Пекин между САЩ и Канада, въпреки че на този етап няма информация за постигнати някакви по-конкретни споразумения.

В ранния петъчен следобед общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,31% благодарение на поскъпване на акциите от технологичния и от минно-добивния сектор. В същото време обаче има понижение на банковите акции след слаби финансови отчети на две от водещите френски банки - Société Générale и BNP Paribas.

Акциите на Société Générale SA се понижават с над 6%, тъй като френският кредитор отчете приходи през първото тримесечие в размер на 6,29 млрд. евро, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за приходи от 6,4 млрд. евро. В същото време нетната печалба на трета по размер на активи френска банка се повишиха с 14% до 850 млн. евро.

Спад от близо 2% регистрират и акциите на BNP Paribas SA, въпреки че най-голямата по активи френска кредитна институция отчете понижение на нетната си печалба през първото тримесечие със 17% до 1,57 млрд. евро при осреднена прогноза за по-малка печалба в размер на 1,45 млрд. евро. Приходите на BNP Paribas обаче се понижиха до 10,8 млрд. евро от 11,3 млрд. евро точно преди година при прогноза за приходи в размер на 1,04 млрд. евро.

Акциите на HSBC Holdings PLC пък се понижават с 2,75%, тъй като британският кредитор отчете изненадващ спад с 4% на нетната печалба в началото на годината и въпреки че обяви намерението си за обратно изкупуване на свои акции за 2 млрд. долара.

Тези продажби на банкови акции се отразяват негативно на целия банков сектор, като Stoxx Europe 600 Bank index се понижава по време на търговията в петък с 0,6 на сто.

Германският фондов индекс DAX 30 се повишава с 0,45%, а британският FTSE100 - с 0,42% в резултат най-вече на продължаващото отслабване на еврото и на британската лира спрямо долара. Днес еврото се търгува около 1,1965 долара - недалеч от неговото 4-годишно дъно от сряда около 1,1937 долара, докато паундът се търгува малко над вчерашното си 4-месечно дъно около 1,3537 долара.

Френският индекс CAC40 пък се понижава с 0,1% най-вече в резултат на солиден спад със 7,42% на акциите на Air France-KLM, след като френско-холандският превозвач представи слаби финансов резултати за първите три месеца на година в резултат на серията стачни действия от февруари насам.

В същото време фючърсите на трите американски основни фондови индекси са оцветени в червено преди ключовите данни за състоянието на трудовия пазар през април и на фона на липсата на конкретни резултати от двудневните търговски преговори между САЩ и Китай в Пекин.

Фючърсите на DJIA се понижават с 42 пункта (с 0,18%), след като по време на търговията в четвъртък индексът на сините чипове претърпя сериозни колебания, понижавайки се първоначално с близо 400 пункта преди да затвори с със слабо повишение от 5 пункта (повишение с 0,02%).

Фючърсите на S&P500 пък се понижават с 0,22%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,21%, след като в четвъртък и двата индекса загубиха 0,2% от стойността си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени