Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив растат тревогите, че градът посреща неподготвен статута си на евростолица на културата

Състоянието на площад Централен в Пловдив по нищо не напомня наближаващото събитие - Пловдив Европейска столица на културата 2019
Снимка: БГНЕС

Никой не знае как ще изглежда пловдивският площад Централен догодина, когато градът поема ролята си на Европейска столица на културата. Вместо културна столица на Европа Пловдив може да започне 2019 година като строителна площадка - от това се опасяват в регионалната организация на Движение „Да, България" и отброяват 238 дни до началото на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Сайт на организацията обозначава със специални кодове напредъка по подготовката на ключови обекти и засега много от тях са с код червено заради изпуснати срокове и под риск да не бъдат готови.

От регионалната организация настояват за публичен дебат за реконструкцията на централния площад в Пловдив. Веселина Александрова, регионален представител на „Да, България“ за Пловдив напомни в интервю за предаването "Преди всички", че замразеният архитектурен проект за площада е бил част от голям международен конкурс с над 140 кандидати и трима допуснати финалисти, от които пловдивската общественост е излъчила чрез гласуване победителя – португалско архитектурно бюро.

"Техният проект предвиждаше много интересно излагане на археологията, която се намира под площада. Трябваше да бъде на две нива. На подземното ниво имаше възможност да продължи да се разкрива археология, докато съвременната част, надземната, можеше да се доизгради от модерен живот. Това беше предвидено още 2014 година, но така и нищо не се случи. Оттогава досега Общината не е предприела никакви мерки по съгласуване на този проект с Министерство на културата, въпреки че е изкупилата правата за това."

Веселина Александрова цитира интервю на представители на португалското бюро:

"В което казаха, че след като Общината е закупила проекта, дотам са приключили отношенията и комуникацията с тях. Те са се съгласили, ако няма да изпълняват проекта, поне да бъдат консултанти, включително са изготвили и документ, съдържащ насоки за изпълнение на този проект, но Общината просто е игнорирала този проект. Интересното е, че в обществената поръчка, която е публикувана и която в момента тече за площад "Централен" - в документацията стои визията на този проект на  португалското архитектурно бюро, като е казано, че цялостната интервенция концептуално се подчинява на разработката на "Фора", но същевременно не е предмет на настоящото задание концепцията за двупланов площад и създаването на подземен музей."

В самото задание е казано, че това, което се гледа, е най-ниска цена и най-кратки срокове за изпълнение, подчерта Александрова:

"Така че, да, допускам, че тук ще се гледат не качество, не това, което се цели да се постигне като визия за площада за години напред, а срокове и цена."

Според Веселина Александрова в настоящата критична ситуация се очертават няколко варианта:

"Вариант 1: Прекратяваме тази обществена поръчка такава, каквато е - инженеринг, защото тя ще доведе до просто подмяна на едни плочки и запечатване на археологията отдолу. Вариант 2: Реализираме този проект в момента с неясен резултат, който ще е готов чак през 2020 година и впоследствие, ако решим да вадим археологията, отново трябва да изринем всички тези плочки, които сега ще бъдат положени. Вариант 3 е пловдивската общественост да намери решение, което Общината да изпълни, и това трябва да стане на обществен дебат."

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени