Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научни екипи от Русенския университет показаха два уникални робота

По време на тристранната среща между президентите на Австрия, Румъния и България, на която беше домакин Русенския университет, бяха представени разработки на научните екипи на висшето училище. Освен електромобилите, които се движат с водород, студенти и преподаватели показаха и две от важните си изобретения – два робота. Единият е предназначен за военната промишленост, а другият – за промишлеността, свързана със сигурността.

Чавдар Костадинов - доктор по роботика, разказа за единия от роботите:

"На сайта на Пентагона има списък с проблеми, които нямат решение в последните 10 години. Този е един от тези проблеми. Този робот е предназначен за инспекция на кораб, на стените на кораба, по време на движение на самия кораб. Той може да инспектира по последните промени на правилата за движение с кораби. Корабът не може да влезе в акваторията на пристанището, ако не е минала инспекция за прикрепени товари по корпуса, контрабанди и всякакви други. Той има 4 камери и оглежда дали има нещо закрепено. Това е едното нещо, което може да прави. Показваме го за първи път. 3 световни рекорда постави".

Докато се чакат патенти и инвеститори, студентите и преподавателите продължават работата си по създаване на нови модели.

Какво точно видяха президентите, чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна