Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново нажежаване на страстите в сините редици

Снимка: БГНЕС

Ново нажежаване на страстите в сините редици. След драматичното заседание на Националния съвет на СДС в средата на април, на което се стигна до бой, дърпане и обиден лидер, утре разединението е на път да добие още по-внушителни размери.

Какво се случва в СДС?

Румен Христов, представител на опозицията, коментира: "В СДС се е случвало и друг път да има екшъни... Имаше малко повече емоции...".

Опонентът му – лидерът на СДС Варна Янко Станев, каза: "Много драматизъм вкарват медиите... Единственото, което трябва да се направи в СДС, е дебатът да бъде за визионерската политика. И не СДС, а държавата как да се развива. Една партия не обсъжда коалиционната политика преди избори, а след избори. Моето предложение е ние да се готвим за самостоятелно явяване на избори". 

Румен Христов е наясно с електоралната подкрепа на СДС: "Съюзът на демократичните сили разполага с едни 70-80 000 гласа твърд електорат. Това очевидно не е достатъчно за влизане в парламента. Това е горе-долу наполовина от това, което е необходимо, за да се прескочи 4-процентовата бариера. Но при правилно коалиране тези гласове ще останат като автентични десни гласове в парламента".

И за да не липсва автентичната десница в парламента, сините са готови с още два варианта – Консервативно-патриотичен съюз, лансиран от Божидар Лукарски, желание за партньорство с НФСБ на Валери Симеонов и сближаване с новото обединение около ДСБ и "Да, България".

Въпросът е с кого и кой ще вее байряка на новата команда. Политолозите и социолозите са скептични, че скоро може да се стигне до развяване на байряк.  

Страхил Делийски: И лидерите, и проектът изглеждат наистина изчерпани на този етап. За да случи сериозен политически проект, той трябва да има реалистично зададена кауза, която не просто да звучи фанфарно, но и зад нея да стои здрав политически разум. 

Рецептата на Първан Симеонов за съхраняване на СДС – изборът здраве или красота: Едните казват "Ще бъдем здрави, като сме в сянката ГЕРБ, играем на сигурно". Другите – "Да, ама това е много грозно. Излизаме навън, отиваме към ония, които се концентрират сега – новите стари десни, играем срещу ГЕРБ и така запазваме политическа перспектива". Това е като изборът между днес и утре – едните играят на сигурно, другите се мъчат да инвестират за утре. По-перспективна е красивата игра в случая. 

Мненията на страните в спора и коментар на експерти чуйте в репортажа на Мария Филева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна