Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефано Балди: "Да се живее по италиански!" е посланието ни към българската публика

Снимка: БГНЕС


Тази седмица започна 15-ото издание на Италианския фестивал в България. Над 30 са събитията в програмата. София, Варна, Пловдив и Търговище са домакин на проявите.
    

До края на юни на фестивала човек може да се докосне до италианската култура, да чуе на живо музика от слънчевата средиземноморска държава, да види шедьоври от изкуството й, да опита от вкусовете и ароматите на италианската кухня.

За да усетиш Италия истински трябва да си позволиш да изживееш един ден като италианец, казва посланикът на Италия в България Стефано Балди.

Именно с концепцията да се живее по италиански са свързани събитията в програмата на фестивала. В нея има музика, изкуство, култура, спорт, мода, индустрия, литература и иновации. Стефано Балди обясни какво ново могат да научат българите за Италия:

„Това мото на фестивала, което използваме: „Да се живее по италиански!“, е посланието, което искаме да отправим към българската публика. Това не означава, че да се живее по български не е хубаво. Напротив - бих казал, че е много приятно да се живее по български! Но има толкова много аспекти от начина на живот в Италия, от нашата страна, които бих се радвал да откриете в България“.

Ценителите на римския барок ще се насладят на шедьоври от най-големите италиански художници на 17 век. Изложбата „Бернини и Римският барок“, която ще бъде открита на 15 май в Националната художествена галерия, предлага пътешествие в Италия от преди четири столетия и показва завладяващия начин на изразяване по онова време.

На 14 май може да видите различни образи на Италия в 10 селфита. Изложбата започва от България и ще обиколи още 12 държави.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!