Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При Лагер 3 под Шиша Пангма спасителите са открили само лични вещи на Боян Петров

| обновено на 13.05.18 в 19:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На десетия ден от издирването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност в Хималаите след опит за изкачване на осемхилядника Шиша Пангма, китайските спасители са открили само лични вещи, сред които и инсулин, използван от българина. Това е станало при претърсването на района около най-високия Лагер 3 под върха. Хеликоптерите, базирани в непалската столица Катманду, не са излетели, тъй като не е имало нужда.

При първото претърсване сутринта в района около последния височинен лагер под Шиша Пангма спасителите откриха само предмети от стари експедиции. До момента не е намерена и палатката на Петров.

Намирането на вещи на алпиниста при Лагер 3 е нормално, защото при тръгване към върха се оставя всякакъв багаж, обясни пред "Хоризонт" Деян Петков от екипа на Боян Петров:

"Тази сутрин китайската група са тръгнали към върха и са достигнали на десет метра от него. Поради лошото време са преценили, че не е добре да отидат до самия връх, но практически са минали по целия маршрут до върха, на който Боян би могъл да бъде и не са открили никакви следи от него. На връщане в зоната на Лагер 3 са намерили една негова дреха, инсулинова помпа, инсулин. Междувременно от Лагер 2 към Лагер 3 са се придвижили и шерпи, също от спасителния екип, които имат желание утре да се изкачат до върха. Ние им писахме обратно, че не желаем те това да го правят.

И вероятно те са се разбрали с китайците така или иначе, така че подозирам, че и двата екипа утре ще вървят към Лагер 2 . Ние сме набелязали няколко потенциални точки, които искаме да разгледат на слизане.

Засега нищо не означава това, че са намерили негова дреха и инсулин. Практиката на Боян е да си загръща инсулина в тениската, тениската в чувала, чувала в палатката и вероятно -  когато вятърът е разкъсал палатката, са изхвърчали и тези предмети. Боян без проблеми издържа няколко дни без инсулин.

Кога ще се прекрати тази експедиция решава китайската страна. Подозирам, че това ще бъде в края на периода хубаво време, който ще продължи още няколко дни", каза Деян Петков.

По-рано днес съпругата на Боян Петров призова спасителите да не рискуват живота си и да не се изкачват до върха. В профила си във Фейсбук Радослава Ненова написа, че над последния лагер няма как Петров да бъде намерен жив. Затова ги призова да претърсят районите, където все още има шанс българинът да е оцелял.  "От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната  акция е много важно и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи" - пише Радослава Ненова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна