Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Ще водим битката за българските превозвачи до края

Емил Радев
Снимка: БГНЕС

„Очакваме още утре в транспортната комисия на Европарламента да се гледат компромисните предложения и заедно с колегите ни от Източна Европа действаме против пакета за мобилност. Нашата позиция се подкрепя от Румъния, Унгария, Полша, Хърватия, Словения и Литва. Насреща ни са основните двигатели на този пакет: Германия, Франция, Австрия, Италия. Присъедини се и Испания, подкрепя ги Холандия… Силите в Европарламента са 200-300 евродепутати срещу 400. Ние ще водим битката до края“. Това каза в интервю за „Хоризонт“ Емил Радев, член на Европейския парламент от групата на Европейската народна партия.

Радев припомни, че още през октомври миналата година българските евродепутати са оповестили обща позиция в подкрепа на исканията на превозвачите у нас да не бъдат приемани ощетяващите родния транспортен бранш предложения в пакета за мобилност, внесен от Европейската комисия.

Емил Радев подчерта, че с планираните изкуствени мерки се прави опит да се превземе транспортния бизнес от компаниите в Западна Европа, тъй като те не са конкурентоспособни на превозвачите от източните страни-членки. Евродепутатът припомни, че в сектора само България има 12 500 фирми с 120 хил. заети.

„Явно този бизнес ние го вършим по-добре – на по-ниски цени“.

Радев изрази очакване по време на днешното гостуване на еврокомисаря по транспорт на ЕС Виолета Булц в София и срещите ѝ с министър-председателя Бойко Борисов гласът на разума да надделее. Излъченият от ГЕРБ депутат в Европейския парламент определи като много важна срещата и припомни за ангажимента на премиера да разясни проблема и каузата в защита на българските превозвачи и пред държавните ръководители на останалите държави в съюза.

Радев се надява да бъдат приети предложенията седмичната почивка на шофьорите да не бъде в хотел и те да могат да спят в кабините на превозните средства и да охраняват товара, както и да не се налага на транспортните служители на всеки 3 месеца да се връщат в страната си и да не се начисляват командировъчни в размер, регламентиран в съответната страна на пребиваване.

„Малките и средните фирми за съжаление ще бъдат много уязвими. Всичко трябва да остане по начина, по който и в момента се извършва този бизнес – да няма такива драстични промени, които на практика ще отстранят от този бизнес тези малки фирми, а част от нашите шофьори ще трябва да работят към големите западни фирми“.

Според Радев планираните в България протести на превозвачите на 16 и 17 май по време срещата на върха ЕС – Западни Балкани не трябва да са в София, а някъде другаде:

„Както виждате, българското правителство, българският парламент се обедини. Ние като евродепутати имаме абсолютно единна позиция и се борим срещу тези промени, но за съжаление се борим срещу много по-силна машина“.

Интервюто с евродепутата Емил Радев можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна