Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колебливо представяне на китайската бизнес активност през април

Бизнес активност в Китай през април отчете смесено поведение, като индустриалното производство нарасна по-силно от очакваното, но при по-слаб повишение на продажбите на дребно и на дълготрайните инвестиции, показват данни на Националното статистическо бюро на втората по сила икономика в света.

Индустриалното производство, което представлява груб индикатор за икономическия растеж в страната, се повиши през април със 7,0% спрямо година по-рано при очаквания за по-скромно повишение с 6,4% и след слаб растеж от 6,0% през месец март. От началото на годината индустриалното производство се увеличи с 6,9% след повишение с 6,8% през първото тримесечие и прогноза за растеж от 6,7 на сто.

Продажбите на дребно обаче губят набраната по-рано през годината скорост, нараствайки през април с 9,4% след повишение с 10,1% месец по-рано и очаквания за растеж от 10 на сто. През първите четири месеца на 2018-а година продажбите на дребно се повишиха с 9,7% след растеж с 9,8% през периода януари - март и прогноза за повишение с 9,9 на сто.

По-слаби от очакваното растеж отбелязват и дълготрайните бизнес инвестиции, като от началото на годината до края на април те се увеличиха с едва 7,0% (спрямо първите четири месеца на 2017-а година) при прогноза за повишение със 7,4% след растеж със 7,5% през първото тримесечие. Растежът на бизнес инвестициите в частния сектор се забави до 8,4% от 8,9% през периода от януари до март, като те формират около 60% от общите инвестиции в Китай.

Известно забавяне отчитат и инвестициите в сектора на недвижимите имоти, като от началото на годината те се повишиха с 10,3% след растеж с 10,4% през първите три месеца, докато новото строителство се увеличи със 7,3%, но след повишение с 9,7 на сто през периода от януари до март.

Трябва да се има предвид, че бизнесът с недвижими имоти оказва влияние върху 40 други бизнес сектори на китайската икономика и е важен двигател за икономиката, но здравият пазарен бум от 2016-а година насам засили опасенията за прегряване на жилищния пазар и накара властите в Пекин да предприемат рестриктивни мерки, целящи ограничаване на силно растящите цени на жилищата. Потвърждение за ефекта от предприетите от китайските власти мерки е намаляването на продажбите на имоти през април с 4,1% на годишна база, като това е най-слабото развитие от октомври 2017-а година насам и след растеж на продажбите с 3,2% през месец март.

В същото време китайската статистика отчете понижение на нивото на безработица през април до 4,9% от 5,1% през март.

Днешните смесени данни сякаш потвърждават очакванията на финансовите пазари за известно забавяне на експанзията на втората по сила икономика в света през настоящата година след по-доброто представяне през 2017-а година и през първото тримесечие на настоящата година.

Брутният вътрешен продукт на Китай се повиши през първото тримесечие с 6,8% - над целите на властите в Пекин за икономическа растеж от около 6,5% през цялата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени