Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Повишение на потребителските цени в България през март с 0,4% на месечна и с 2,0% на годишна база

През април потребителските цени в България отскочиха рязко спрямо март, когато те се понижиха са пръв път от девет месеца насам, докато растежът на инфлацията на годишна база отчете известно забавяне, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през април с 0,4% спрямо март, когато се понижи с 0,3% (първо понижение на месечната инфлация от юли 2017-а година насам).

На годишна база инфлацията през април нарасна с 2,0% след повишение с 2,2% през март и продължава да се задържа далеч под петгодишният връх от 3,0%, достигнат през ноември 2017-а година (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам).

Средногодишната инфлация за периода май 2017 - април 2018 година нарасна с 2,1% спрямо периода между май 2016 и април 2017 година.

                                                                                                        Графики на инфлация на месечна и на годишна база

Снимка

През април тази година цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха с 0,9% спрямо предходния месец, а цените на облеклото и обувките нараснаха с цели 5,3%, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия се повишиха с 0,2 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, като и тези за здравеопазване остават на равнището от предходния месец, докато цените на транспорта се увеличиха с 0,2 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) се повиши през април с 0,3% на месечна база, докато на годишна база хармонизираната потребителска инфлация в нашата страна нарасна с 1,7% след повишение с 1,9% през март.

Данните на НСИ са знак за стабилизация на потребителската инфлация около ниво от 2% и са и поредно доказателство, че българската икономика успя да се измъкне трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намираше в периода между 2013 и 2016 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени