Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "Против" рестарт на проекта за АЕЦ "Белене"

Снимка: архив

"Ако правителството вземе решение за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“, парламентът трябва да го подкрепи. Това ще бъде добър ден за българската енергетика". Това заяви в предаването „12+3“ депутатът от БСП Иван Генов. Той е категоричен, че атомната енергетика е без алтернатива.

Мартин Димитров от „Демократична България“ заяви, че те са категорично против рестарт на проекта:

„От „Демократична България“ сме против плана на ГЕРБ и БСП и тайните им договорки с Москва за рестарт на "Белене". Тази ядрена централа е опасна. Тя е в сеизмично опасен район. Тази площадка винаги ще бъде по-рискова спрямо „Козлодуй“. Освен това, въпросният гьол, който се задържа твърде много време, има опасност да е разрушил част от въздушните възглавници и въобще основите на площадката, което също води до увеличаване на сеизмичния риск. На следващо място – „Белене“ е ужасно скъп проект. Проектът струва най-малко 10 млрд. евро. Ако има такава ядрена централа, само свързването с енергийната система струва 1,330 млрд. лв. и това ще го платим всички ние, данъкоплатците. Изваждането от експлоатация, един ден, на реакторите ще струва милиарди. Изграждането на хранилище за отработеното ядрено гориво и за ядрените отпадъци също струва милиарди. Тези въпроси не са решени и пак ние ще плащаме“.

Според Мартин Димитров цената на тока, който ще бъде произвеждан от „Белене“, ще бъде над 10 евро цента за киловат час.

Иван Генов отбеляза от своя страна, че цитираните цифри не са верни. По думите му, няма да има никакви проблеми централата да си плаща задълженията. По негови изчисления, централата ще се изплати за по-малко от 15 години, след което още 80 години тя ще бъде „машина за пари“.

„Новите блокове трябва да бъдат държавна собственост. След тези 15 години, когато ще се изплати инвестицията, това ще бъде огромна полза за държавата, за населението, за икономиката. Инвеститор ще се намери, защото той ще има големи ползи в продължение на 100 години", коментира Генов.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени