Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Георгиев: Щом китайските инвеститори проявяват интерес към АЕЦ "Белене", значи има смисъл от централата

Станислав Георгиев
Снимка: БГНЕС

Самият факт, че китайските инвеститори са тук и проявяват интерес към АЕЦ "Белене“, означава, че тази централа е читава и има смисъл от нея. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Станислав Георгиев, секретар на "БУЛАТОМ":

"Разговорът между противниците и тези, които са за изграждането, няма да спре, няма никога да бъде прекратен, даже и централата да започне да работи, пак няма да спре. Има една стара приказка: "Блато става там, където водата стои на едно място, а там, където тече водата, блато няма“. Дай Боже да тръгне тази вода. Май само тези, които не искат да си отворят очите, не виждат бъдещето на енергетиката такава, каквато се формира от европейската общност. Финансовият въпрос е въпрос, който ще занимава само бъдещият инвеститор. Ако той си е направил сметката, че този проект си заслужава да бъде изграден и той ще си върне средствата, които е вложил, това си е негов риск, а не мой или на тези, които са против".

"Площадката на АЕЦ "Белене“ е многократно изследвана и няма предположения, че е опасна земетръсна зона. Ако централата заработи, приходите, които ще идват от нея, няма да са само за Белене, а за цяла Централна Северна България" - подчерта за "Хоризонт" Милен Дулев, кмет на град Белене.

Цялото интервю със Станислав Георгиев и Милен Дулев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна