Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Евелина Христова: Младите имат силно изразена нагласа за работа по благотворителни каузи

Тази вечер ще бъде официално представена книгата на д-р Евелина Христова „Комуникация на благотворителността“. В нея преподавателят в Департамент "Масови комуникации" в Нов български университет е събрала резултатите от три собствени научни изследвания, проведени в периода между 2012-2017 година, както и анализ на данни от други изследвания, свързани с комуникацията на благотворителността. 

В интервю за предаването „Преди всички“ д-р Христова обясни кои са положителни тенденции в обществото, свързани с благотворителността: „Най-хубавото нещо е, че младите показват нагласа за подкрепа и силно изразена нагласа за работа по благотворителни каузи не само като дарения на средства, но и в доброволчески труд. Изследвала съм 895 ученици от цялата страна. Те показаха силна нагласа. Открои се позитивна тенденция, че медиите отделят повече място за темите за благотворителност. Друга положителна тенденция е, че бизнесът развива все повече своята корпоративна и социална отговорност и основните обеми като средства дарения идват от страна на бизнеса и на фондации. Не на последно място е тенденцията за нашия собствен бранш на специалистите по комуникации и това е, че се открива поле за нови професии в бранша, свързани с този тип дейност“.

Д-р Христова очерта и негативните тенденции: „Под 10% са личните дарения, т.е. хора граждани, които даряват средства. В медиите журналистите са принудени да търсят скандални или негативни новини в името на рейтинга, а също така биват ограничавани в споменаването на дарителите, защото те са брандове или търговски марки. Това също трябва да се преодолее и вече се правят опити“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени