Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Дора Галор: За мен България е модел как може светът да живее в мир и с обич между хората

| обновено на 16.05.18 в 12:13

Тази седмица се навършиха 70 години от създаването на Израел. Историята на близкоизточната държава е преплетена с тази на България – заради хилядите български евреи, спасени по време на Втората световна война и по-късно участвали в създаването на днешен Израел. 

Репортерът на БНР Мира Стефанова ни среща с една еврейка, за която България е като приказка с щастлив край – това е Дора Галор – детски психолог и преподавател. Тя е родена в Израел в семейството на български евреи от Пловдив – но това можело и да не се случи, ако фамилията ѝ не била свързана с България. 

Членовете на семейството на Дора Галор били сред 50 000 български евреи, спасени от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война. Тежките времена през 1943 година, когато близките ѝ се подготвяли за депортация, Дора не помни, чувала е за тях само в разказите на роднини, но тази история тя никога няма да забрави и казва:  "Ако не бяха българите, нямаше да се родя".

"България за мен е един модел как може другояче да живее света в – мирно, с обич, един за друг. И да разберат, че всичко е едно и само така може да живее е приятно и хубаво. И тези корени, този път, този живот го взех от моите родители, от България".

Сега Дора пише историята на семейството си и търси архивни документи в България. Тя е убедена, че тези истории могат да научат младите на човечност и доброта, и вярва, че българската рецепта за мир и толерантност може да даде много на Израел: "Затова е модел, много голям модел. И като бях сега в България – духът е същият!"

Повече за историята на Дора Галор чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от