Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Методиев: 2025-а не е реалистичен хоризонт за разширяване на ЕС с нови страни от Западните Балкани

Трябва да си отговорим защо по време на председателството избрахме да помогнем на друг регион, а не да се концентрираме върху себе си

| обновено на 16.05.18 в 13:54
Калоян Методиев
Снимка: личен архив

Не е реалистично 2025 година да се приема като хоризонт за присъединяване към Европейския съюз на нови страни от Западните Балкани. Това е мнението на политолога д-р Калоян Методиев, който коментира в ефира на "Хоризонт" темата за еврочленството на нашите съседи от западната част на полуострова, обявена като приоритетна за Българското председателство на Съвета на ЕС: 

"Няма как да се случи  - очевидно посланията, които идват от европейска страна са, че ще е необходим по-дълъг период и виновник за това отношение или пример е приемането на България и Румъния, което се дава като преждевременно и не бива да се повтаря грешката с тези две страни. Това е аргументът, който се използва в академичните среди, в не толкова публичната дипломация - в политиката отвъд върха на европейското политически коректно говорене", каза Методиев и допълни, че точно, за да запази евроинтеграцията като цел за държавите от Западните Балкани, макар и по-дългосрочна, Европейският съюз предвижда средства за мащабни проекти в икономиката, с които да се осигури свързаност на континента:


"Заради това идват парите и проектите -  има един Берлински процес, който е ключовият в това отношение и където трябва да се разпределят едни милиарди, за да се държи близо до Европа регионът чрез инфраструктурна свързаност, развитие, проекти -  за да може да се държи на "стендбай", така да го наречем, и да се изчакат по-добри времена за разширяване. 

Защото воля за разширяване няма и вътре в отделните държави-членки - визирам вълната от евроскептицизъм, който нараства през последните години. Виждате в Италия какво правителство е, а Италия е третата най-голяма страна след напускането на Великобритания. Тоест Европейският съюз е в процес на трансформация. Разширяването е заложено, закодирано е в ЕС от самото му създаване -  той трябва да се разширява нон-стоп, но в момента този процес ще продължи в изчаквателна позиция".

Във връзка с това, че Балканите остават съсредоточие на амбициите за влияние на всички големи играчи в световната политика, както и на някои регионални сили, превръщайки се в терен за сблъсък на техните интереси, Методиев коментира, че тези процеси ще продължат да се развиват, но това, което изпъква е, че ЕС и САЩ, както и Китай са в синхрон: 


"Към днешна дата Европейският съюз и Съединените щати - въпреки че са конкуренти в много отношения в същия този регион, имат консенсус по въпроса, че трябва да се ограничи руското влияние на Балканите. Това е приоритет номер едно, който се изпълнява успешно, както виждаме, в Македония и в Черна гора, остана Сърбия и половин Босна. Китай по един парадоксален начин се явява в момента съюзник, защото подкрепя европейската интеграция на всички страни в региона и единственото, което иска, е да вървят неговите икономически проекти. Турция ще се окаже най-проблемна заради влошаващите се отношения между Анкара и Запада в момента. Така че ще продължи да се развива този сблъсък на геополитическо влияние, за да "се затвори" региона, нека така да го наречем". 


Методиев коментира, че все още предстои да си отговорим на въпроса "какво спечели България от това, че изведе като приоритет на своето европредседателство друг регион, а не собствените си проблеми, както правеха другите държави, които са били председатели десетилетия наред":

"Защо ние избрахме в положението, в което се намираме, да помогнем на друг регион, а не се концентрираме върху себе си? Това е въпрос, който трябва да намери своя отговор, но, разбира се, след като мине цялата еуфория от събитията през тази седмица", свързани на първо място със срещата на върха Европейски съюз  - Западни Балкани, която започва в София. "От гледна точка на логиката и на политиката тази връзка се губи", коментира още анализаторът, като добави, че Българското европредседателство още от началото си е било много преекспонирана тема у нас.
Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени