Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Войн Божинов: Бъдещето на Македония е обвито в облаци

Снимка: БГНЕС

"Умерен оптимист съм за бъдещото придвижване на Скопие към европейските структури. За мен самото бъдеще на Република Македония като държава е обвито в облаци. Трябва да си дадем сметка дали Европейския съюз с привличането на Македония ще привлече към себе си едно здраво звено, или това ще бъде субект, който ще носи само неприятности." Това каза в предаването "12+3"Войн Божинов, историк от Българската академия на науките, автор на книгата „Македония в съвременната геополитика“.

"Въпросът с името безспорно е голям въпрос, текат активни преговори в тази насока, напоследък даже има изявления от Скопие, че не е фатално, ако не се постигне споразумение за името до края на юни. Големият проблем е обаче вътре какво става в Македония", смята Войн Божинов. Той определи вътрешнополитическата ситуация в страната като изключително комплицирана и по думите му, малка искра може да запали много сериозен конфликт:

„Всичко зависи от това по какъв път поемат албанците, за да осъществят своето национално обединение. Дали това ще е по европейския път, тоест съществуването на две албански държави – Косово и Албания, и на квазиалбанска държава в Северозападна Македония, които ще влязат заедно в ЕС – тоест между тях няма да има граници, или ще тръгнат по пътя на силовото обединение – вече чрез война създаване на Велика Албания. Моето скромно мнение е, че засега албанците държат първия път – посоката на евроинтеграция, влизане на всички албански единици в ЕС и съответно падане на границите между тях в общото европейско пространство. Разбира се, те имат и резервен план, който предвижда решаването на въпроса по друг начин, което ще утежни значително много съдбата на Балканите и със сигурност си мисля, че в Брюксел си дават сметка за това“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от