Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации от сферата на здравеопазването се обявиха против проекта за Здравна карта

Д-р Неделчо Тотев: Тъй като няма ясни критерии, според проекта за Здравна карта излиза, че за нашите пациенти е достъпна болница и на Луната

| обновено на 16.05.18 в 16:25
Снимка: pixabay.com

Сдружения и асоциации на болници, както и пациентски организации, се обявиха днес срещу проекта за Здравна карта, който беше публикуван за обсъждане. Те смятат, че проектът е създаден в нарушение на изисквания на български и международни правни норми и че не са взети предвид тежките диспропорции в здравната система у нас, както и голямата задлъжнялост на болниците. Лекарите заявиха, че настояват за цялостна предварителна оценка на предлаганата Здравна карта, съгласно Закона за нормативните актове. 

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването обясни:

"Здравната карта в този ѝ вид е ясна за всички, които разбират от организация на здравеопазването, че целта ѝ е да се сложи лимит на броя болни, които болниците могат да отчитат към Здравната каса, и по този начин да се спестят някакви разходи от бюджета на НЗОК. Това представлява Здравната карта. Това е направено чрез използването на броя на леглата в болниците – те са намалени с 6000, намален е и броят на леглата, които могат да бъдат отчитани като трето ниво на компетентност. Простата сметка показва, че при среден престой от пет дни – толкова е средният престой в болниците за активно лечение, това са 30 000 хоспитализации по-малко на месец. Или 360 000 хоспитализации по-малко годишно ще могат да отчитат болниците към Здравната каса, съответно Здравната каса ще плати 360 хиляди хоспитализации по-малко. При средна цена на клиничната пътека, която тази година ще бъде около 1000 лева, това са 360 милиона лева по-малко, които ще бъдат платени на болниците. Това е целта на Здравната карта".  

Д-р Неделчо Тотев, който е председател на Националното сдружение на общинските болници, допълва:

"Като се има предвид, че, съгласно чл. 29 от Закона за лечебните заведения, потребностите на населението се определят точно с въпросната Здравна карта и това е начинът здравната политика на държавата да се преведе на териториален принцип и всички предварителни уговорки, и всички анонси от страна на предлагащите Здравната карта бяха, че по този начин целта е медицинската помощ да се доведе до хората, близо до тях, за да бъде достъпна, което е основното им право по Конституция... за България ще излезе, че е достъпна и болница на Луната. И на Луната да е, пак ще е достъпна принципно, защото няма критерии точни и ясни.

На 24 април Министерството на здравеопазването публикува за обсъждане вариант на Националната здравна карта, придружен с частична предварителна оценка на въздействието. Заинтересованите страни имат срок да дават предложения и мнения до 23 май. След това предстои Здравната карта да влезе за одобрение от Министерския съвет и да бъде обнародвана в Държавен вестник. Така картата ще стане задължителен елемент от методиката, по която Здравната каса ще сключва договори с болниците. В проекта е заложено болничните легла да са с 6000 по-малко. Документът ще даде възможност на НЗОК да избира с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръхпредлагане на конкретни медицински услуги. Новата Здравна карта регламентира лекарите-специалисти да отделят за преглед на един пациент 30 минути, като нямат право да отчитат повече от два прегледа на час. И още: на 1000 души ще се пада един зъболекар, а на 100 000 население – 180 сестри.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!