Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-голямата бизнес организация в Европа е против някои текстове в пакета за мобилност

Снимка: БГНЕС

Някои от пунктовете в европейския пакет за мобилност са заплаха за функционирането на пазара. Това заяви за Българското национално радио генералният директор на най-голямата бизнес организация в Европа – BusinessЕurope, Маркус Байрер.

От BusinessЕurope препоръчват, за да се насърчи лоялната конкуренция, фокусът на политиката да бъде борбата с незаконните практики и обратно – новите предложения ще стимулират недекларирания труд и фалшивото самонаемане. Затова са и забележките по отделните пунктове извън принципния позитивизъм по пакета, посочи Маркос Байерер.

"Ние подкрепяме технологията и неутралността от гледна точка на технологии, гориво и дигитализация. Някои от точките са заплаха за функционирането на пазара и смятаме, че ЕС трябва да се занимава с регулация на доста по-големи проблеми, а не на такива детайли като например колко да е голяма кабината на шофьорите".

Новите правила за възнагражденията подкопават конкурентната позиция на чуждестранните доставчици на услуги. Ако бъдат приети промените, това би попречило на трансграничната търговия с услуги и следователно на общия растеж и създаването на работни места. 

Предложенията биха се намесили и в националната система за определянето на заплатите, смятат от BusinessЕurope.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна