Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шествието на приятелството" за отмяна на запрещението ще се проведе в София

Снимка: facebook

"Шествие на приятелството" в подкрепа на Националната гражданска инициатива за отмяна на запрещението ще се проведе тази вечер в София.

Организаторите на акцията настояват за приемане на Закон за физическите лица и мерки на подкрепа, които да помогнат на хората с интелектуални затруднения да излязат от социалната изолация, в която се намират.

Един от организаторите на шествието и програмен директор на фондация "Светът на Мария" Марияна Сирийска обясни, че шествието ще тръгне от 18.00 часа от Народния театър.

"Още от 49-та съществува режимът на запрещение такъв, какъвто е регламентиран при нас, в нашето законодателство. Той, за съжаление наистина, е прекалено рестриктивен, и това, което реално се случва в резултат на неговото прилагане, е, че човекът става безволеви, напълно подчинен. Ние даже го приравняваме понякога, използвайки думата роб на своя настойник. Той няма право на абсолютно никаква гражданска инициатива. Той няма право дори да бъдат съобразени неговите емоции, неговите сантименти, най-малко кой да бъде настойникът му", обясни Сирийска.

Поставените под запрещение у нас са 7000. Много други хора обаче са поставени в риск от запрещение, каза още тя.

В звуковия файл можете да чуете подробностите от интервюто на Диана Дончева с Марияна Сирийска.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени