Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полк. Амир Горен: Терористичните организации никога не губят мотивация за атака

Снимка: БГНЕС

Терористичните организации никога не губят мотивация, за да извършат терористична атака, заяви в предаването „Нещо повече“ полк. Амир Горен от Израел, експерт по антитероризъм и сигурност.

„Дори в този момент тук и навсякъде по света има много спящи техни клетки, които планират, учат се и се подготвят да действат. Терористичната организация атакува най-слабите точки. Ако те решат, че България е слаба точка, те ще я атакуват. Това се случи в Бургас. Убеден съм, че специалните части в България работят усилено, за да идентифицират терористичните организации на територията на страната“.

Няма да бъде лесно на ЕС и за балканските страни да се справят с вълната от мигранти, смята полк. Горен и добави:

„Това просто сега започва. За да се противопоставим на международния тероризъм, решението е на международно ниво да бъдат идентифицирани радикални организации и хората в тях да бъдат върнати у дома. Те не са дошли тук, за да живеят в спокойна и мирна среда, те са тук, за да създават хаос, болка и страдание“.

Горен беше гост-лектор на ежегодната конференция „Спорт и сигурност“, организирана от НСА. Акцент беше поставен върху сигурността по време на спортни мероприятия. Тази година страната ни ще е домакин на световни първенства, които предполагат струпване на много хора. В тази връзка полк. Горен препоръча:

„Отговорните институции трябва да започнат да се подготвят за тези събития. Хиляди туристи ще дойдат тук и ако нещо се случи, това няма да е добре. /…/ Терористите са изобретателни, затова в подготовката, в планирането, в отговорността службите трябва да опитат да покрият всички възможни заплахи. Никога няма 100% успех, но те трябва да опитат, трябва да предпазят хората“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна