Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Сивилов: България може да бъде балансьор в отношенията между ЕС и Русия

Българските политически пътувания до Москва

Веселин Стойнев: Да ти съобщят Медведев и Путин, че очакват Борисов - това също е високомерен натиск

Снимка: БГНЕС

В момента изглежда, че вървим в посока на сериозна промяна в отношенията между България и Русия. Това подчерта историкът доц. Александър Сивилов в интервю за предаването „Нещо повече“.

„През предишния президентски мандат вървяхме в плоскостта на противопоставяне, а сега президентът Радев демонстрира желание да се върви към сътрудничество, макар че това, което виждам в момента от неговите послания, става дума за сътрудничество, което не е безусловно, т.е. това е добър сигнал, че България ще търси да защитава своите интереси“, добави той.

Според него, България има необходимия капацитет, за да бъде балансьор в отношенията на ЕС и Русия:

„Нашата страна демонстрира доста гъвкави позиции във външната си политика и мисля, че това е изключително полезно за България  и се надявам този процес да продължи. Съвсем възможно е така както ние играем ролята на балансьор в отношенията между ЕС и Турция, но такава за такава роля и в отношенията с Русия не е късно да се мисли“.Александър Сивилов

Сивилов сподели и очакванията си от предстоящата визита на премиера Бойко Борисов в Русия: "Не случайно и Медведев и Путин направиха препратката към посещението на Бойко Борисов, просто защото те са абсолютно наясно със ситуацията в нашата държава и знаят, че президентът няма никакви правомощия да води реални преговори, така че всичко се решава в Министерски съвет. Самият президент Румен  Радев направи препратка към това посещение. Аз имам надеждата, че, след като за първи път от много години България показа самостоятелна позиция относно санкциите срещу Русия заради случая "Скрипал", сега може да очакваме отново някаква самостоятелна позиция, защото наистина сега моментът е подходящ. Доколко можем да говорим за равнопоставеност при отношенията - според мен такава има, но въпросът е такъв, че все пак става дума за работа с една държава, която е със съвсем друго самочувствие".

Според журналиста Веселин Стойнев поведението на президента на Русия Владимир Путин показва назидание: “Самото поведение на Русия показва едно имперско високомерие и назидание. България не е нито Турция, нито Германия. Това, което е позволено на лъва, не е позволено на заека. Ако преди 3 години, България трябваше да се откаже от „Южен поток“ под натиск, сега заради промяната в геополитическото положение, България може да се опита да се върне към онези позиции, които тя тогава не искаше да загуби. Какво се промени сега? Сега САЩ нямат особена политика към Балканите и имат почти двойствена политика спрямо ЕС. Русия и Германия винаги са имали отделни отношения. Но България не е толкова важна, за да наддават за нея, и не е толкова неуязвима на натиск. Веселин СтойневВече като член на ЕС  и като председател на Съвета на ЕС, може би, има малко по-силна позиция, но така или иначе България не е велика сила, не е стратегически фактор за такива стратегически решения, като газовите коридори, които вървят по геополитическите разломи. Така че нека да бъдем малко по-снизходителни към себе си“.

В момента отношенията между България и Русия не са равнопоставени, смята Стойнев и добави: "Нека да не си правим илюзии. Това също е форма на натиск - да ти съобщят Медведев и Путин, че очакват Борисов, преди да съобщи българският Министерски съвет. Това също е високомерен натиск".

Мненията на доц. Александър Сивилов и Веселин Стойнев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна