Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея унищожи ядрения си полигон

Южнокорейци гледат в Сеул репортаж по телевизията за разрушаването на севернокорейския ядрен полигон.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея разруши днес с експлозии своя полигон за ядрени тестове, съобщиха медии, поканени да присъстват на церемонията в четвъртък, предаде БГНЕС.

Пхенян също обяви „пълното унищожение“ на съоръжението, като посочи, че това е направено по „прозрачен начин, показващ, че обектът повече не може да бъде използван за ядрени тестове“.

Чуждестранни журналисти, поканени да присъстват на разрушаване на полигона „Пунгери“ в планина в североизточната част на страната, съобщиха за серия експлозии, от които три в във входните тунели към подземния обект, последвани от взривове, унищожили близки казармени помещения и други структури.

„Имаше огромна експлозия, можеше да се почувства, имаше прах и топлина. Беше изключително гръмко“, казва Том Чешиър, журналист на Скай нюз, съобщи АФП.

„Пунгери“ е мястото, където бяха проведени шестте ядрени опита на Северна Корея, включително последният и най-мощен през септември миналата година, за който Пхенян каза, че е била водородна бомба.

Експертите са разделени по въпроса дали разрушаването ще направи полигона безполезен. Скептиците казват, че съоръжението вече има зад гърба си шест успешни ядрени изпитания и може бързо да се възстанови, ако е необходимо.

Северна Корея не покани независими наблюдатели от чужбина.

Според други обаче това, че Северна Корея се е съгласила да унищожи полигона без предварителни условия или да поиска нещо в замяна от Вашингтон, показва, че режимът сериозно гледа към промяната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени