Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Процес-Пространство" в Пловдив пътува по "Линия 7"

27-ят фестивал за съвременно изкуство се провежда от 18 до 31 май

| обновено на 25.05.18 в 06:23

В програма "Точно днес" пътуваме по линия 7 заедно с Галя Йотова. Тя е фотограф с дългогодишна практика, добре позната е с работата си за различни събития, фестивали и списания. 

За нея фотографията обаче е не просто професия, а предизвикателство, приключение и постоянно преоткриване. 

Тръгваме от фреското, камбаните на Стария град и обратно във фестивала "Процес - Пространство". Той събира автори, работещи в сферата на живописта, фотографията и инсталацията. 

Разговорът с Галя Йотова е за това как съвременното изкуство се ражда в Пловдив.


Градът на тепетата е домакин на фестивала „Процес-Пространство” за първи път от създаването му през 1992 година. 

Мотото на тазгодишното издание е „Линия 7”. То донякъде е свързано с една от най-дългите автобусните линии, преминаващи през града на тепетата. Линията започва от бул. ”Беломорски” в квартал “Кючук Париж” и завършва на бул.“Рогошко шосе”, асоцииран с гробищния парк на Пловдив. 

Маршрутът представя обичайни сцени от живота на пловдивчани. Линията пресича града от юг на север през река Марица. От друга страна числото седем има символичен характер от праисторическите времена и би могло да се отнесе до редица исторически, митични и нумерологични факти. 

Творческият процес по създаването на творбите се провежда между 18 и 31 май, а откриването на изложбата е на 31-и от 18.30 часа в Градската художествена галерия на Главната. 

Артистите в 27-ия фест „Процес-Пространство” са Адриана Сересеро (Мексико), Албена Казакова (България), Галя Йотова (България), Гидеон Смилански (Израел), Илиана Манукова (България), Ким Доти Хахман & Нео (Германия), Марико Хори (Япония/Сърбия), Милен Джановски (България), Румен Жеков (България), Уве Йонас (Германия), Виктор Николас (Мексико), Вилма Шилеикиене (Литва), Виолета Иванова (България). 

Гости на форума са Алис Маселникова, Андреас Рибунг, Флорис Круиденберг, Джет Паскуа, Каспарс Лиелгалвис, Ния Пушкарова, Сигне Вад.

Събитията в рамките на фестивала се случват в Олд Пловдив, Мексиканската къща, Къща Енчо Пиронков, АМТИИ – всичките в Стария град, и в ГХГ на Главната.

Снимка

25 МАЙ:

14-16 ч., Къща Енчо Пиронков

Уъркшоп работа със смола с Димитър Грозданов - България 

21.30-22.40 ч., Олд Пловдив Хостел

Вечерни презентации на Илиана Манукова, Гидеон Смилански - Израел, Трафик Джем / Ким Доти Хахман и Матиас Рот 

31 МАЙ: 

18.30 ч., Градска художествена галерия – зала за временни изложби 

Откриване на изложба от 27-и Фестивал „Процес – Пространство", която ще продължи до 16 юни.

Галя Йотова е фотограф на свободна практика, снима за Софийска филхармония от 2013 г. до 2017 г., за музикално-образователна програма „Фортисимо Фамилия”. Фотограф на списанието „Една седмица в София” от 2005 г. до 2012 г. Има публикации в сп. „ГЕО”,  сп. „ Мода”, сп. „Жената днес”, Капитал Light, http://www.webcafe.bgwww.sofialive.bg, https://ureport.bg/ , вестник „Култура” и др. През 2011 г. е издадена книга- албум за София „Софийски истории в кадър” съвместно с изкуствоведа Светла Петкова. Нейни авторски фотографии са притежание на Националната художествена галерия от 2012 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени