Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Симона Маркова – едно от децата, които ще участват в единствения действащ космически лагер на НАСА в Европа

Симона Маркова е с бялата блуза
Снимка: Таня Величкова, БНР

13-годишната Симона Маркова е едно от децата, които през август ще пътуват за Измир за участие в единствения действащ космически лагер на НАСА в Европа. Тя беше избрана за него след конкурс за есе и интервю на космическа тематика. Симона е ученичка в шести клас на 75-о ОУ в столичния квартал "Факултета". Казва, че дължи успеха си на Центъра на надеждата, който посещава заедно с други ромски деца извън часовете в училище. Именно там научила за конкурса на НАСА, подготвила се за няколко дни и била одобрена. Симона разказва, че повече от половината хора в нейния квартал смятат, че не е важно да се учи, но тя е на обратното мнение. Как се отстоява такава амбиция?

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Симона сподели:

"Ученето е едно от най-важните неща. То трябва да е като цел в живота. Без образование е доста трудно в живота. В момента, в който баща ми започна да ми разказва как не е могъл да постигне мечтите си само защото не е могъл да седне да учи, разбрах, че е много важно учението".

Родителите на Симона са категорични, че Центърът на надеждата я е променил 100%:

"Искаме да кажем единствено едно огромно благодаря на Центъра на надеждата, защото коренно промени детето ни. В България трябва да има много повече такива центрове най-вече за ромските деца, защото когато те са в едно гето, те се задушват в това гето".

Ина Петкова, учителката по английски език на Симона, разказа:

"В Центъра на надеждата идват деца от 9 до 14 години. Може би над 70-80 деца са минали за тези няколко месеца през центъра. Обучаваме ги на математика, английски, езикова култура и изкуство".

Цялото интервю със Симона, нейните родители и учителката ѝ по английски език можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от