Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на Борисов в Украйна приключи с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев

| обновено на 27.05.18 в 19:18
3
Министър-председателите на България и Украйна Бойко Борисов и Володимир Гройсман откриха площад "Димитър Пешев" и паметна плоча за делото на българския политик
Снимка: БГНЕС

Посещението на премиера Борисов в Украйна приключи днес с откриване на паметна плоча на Димитър Пешев на едноименния площад в украинската столица.

На церемонията в Деня на Киев премиерът подчерта, че България е единствената страна , спасила всичките свои евреи. На събитието присъства и украинският премиер Володимир Гройсман.

"По този начин ние още веднъж искаме да покажем и на Украйна, и на света българският народ – колко е хуманен, колко силен, и че в едно много мракобесно време е успял да си защити евреите".

Площад в Киев носи името на Димитър Пешев по инициатива на Българското посолство. През март Киевската рада взе решението да увековечи името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи.

С церемонията приключи посещението на българския премиер Борисов в Украйна. Той се срещна с президента Петро Порошенко и с премиера Володимир Гройсман. Борисов разкри малко известен факт, свързан с украинския премиер:

"Бабата на премиера Гройсман е оцеляла като по чудо. Нейният внук е сега премиер на Украйна".

Володимир Гройсман заяви:

"Съчувствието и способността да поемеш отговорност за другите са много важни и в наши дни, когато също има тежки изпитания. Затова трябва да помним онези, които са рискували живота си, за да спасят другите".

"Политиците са длъжни да търсят компромиси, които носят полза за народите. Това е възможно само в мирни условия", каза Борисов при срещата с украинския си колега. 

Важно място в срещите заеха проектите в областта на образованието. Борисов припомни, че до момента с българска помощ са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 000 евро. Той се застъпи за безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от българската общност и посочи, че държавата ще продължи да съдейства затова.

Българският премиер допълни, че се очаква през есента провеждане на сесия на Смесената междуправителствена комисия, която да разгледа възможностите за сътрудничество между университетите на двете страни и подпомагане на обучението в сферата на висшето образование.

За предизвикателствата пред големите европейски градове говориха кметовете на София и  Киев. 

"Очакваме да посрещнем г-н Кличко в нашия град още тази есен", каза Фандъкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна