Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Трябва да извлечем позитивите от посещенията на Радев и Борисов в Москва

Снимка: БГНЕС

Посещенията на премиера и на президента в Москва са прецедент, но България трябва да извлече позитивите от посещенията, каза в предаването "12+3" журналистът Валерий Тодоров:

"В разстояние на една седмица и президентът, и премиерът посетиха Москва, при това срещите горе-долу се дублират. Не мисля, че има драма във всичко това, не знам дали се дължи на разнобой между институциите, но при всички случаи трябва да извлечем позитивите от двете посещения. Мисля, че посещението на президента Радев беше знаково и символично. Защото символиката идваше от 140-ата годишнина от Освобождението на България, в навечерието на 24-ти май. Знаково, защото беше прекъсната една дълга пауза в двустранните отношения в разговорите на това ниво. Аз смятам, че президентът постави на масата важни теми, които ще влязат в дневния ред не само на разговорите с премиера Бойко Борисов, но и ще влязат като част от работата на смесената българско-руска междуправителствена комисия".

Тодоров коментира мненията, че президентът Радев е бил посрещнат със снизхождение:

"Не бих казал. По-скоро смятам, че такова впечатление създаде затруднението в тактичността, която трябваше да прояви руската страна. Т.е. ясно е, че президентът не може да решава въпросите, които поставя, но от друга стана, той имаше куража да ги постави и то да ги постави с остротата, с която ние ги виждаме. Не смятам, че руската страна разбира, че президентът не е част от изпълнителната власт. Същевременно, ако той не беше поставил тези въпроси, как щеше да изглежда визитата?

Лично аз смятам, че не бива да експонираме националните си комплекси само върху една държава, говорейки за Изток, Запад, накъде завиваме. Ние трябва да изграждаме балансирани отношения с всички наши партньори. Не може Русия да е основен наш енергиен доставчик и ние да се правим, че няма такава страна или да гледаме със снизхождение към нея. Във военнополитическата сфера, това, което засяга ЕС и НАТО, мисля, че Кремъл, Путин, руснаците са наясно, че ние имаме ангажименти, които не могат да бъдат отклонени с никакви хибриди и затова и ние не трябва да изграждаме някакви хибриди в отношенията си. Те трябва да са максимално ясни, откровени – какво е възможно, какво не е възможно".

По повод идеята за "Български поток", Валерий Тодоров каза:

"Все още е възможно, но виси огромната неизвестна как ще погледне ЕС на един такъв вариант, защото се получава така: Около нашата атомна централа – куп проблеми, но Турция може да строи по нашата граница атомна централа, при това с руско съдействие. Ако и двете тръби минат по дъното на Черно море към Турция, ние става силно зависими от Турция, което не знам стратегически как изглежда в ЕС и в София в момента. Смятам, че трябва да има не просто алтернативи, трябва да има и диверсификация, да се мисли във всички посоки. Така че засега реална алтернатива на руския природен газ няма. И ако ние си мислим, че можем да изградим някакъв вариант – вътрешен енергиен съюз в ЕС с германски цени или със съдействието на Германия – това също е илюзия, защото става дума за руски газ. Решението относно монопола на "Газпром" също е много важно, защото ще ни даде възможност да бъдем по-гъвкави, но не решава главния проблем с доставките на енергия за България".

Интервюто на Петър Волгин с Валерий Тодоров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна