Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгений Кандиларов прогнозира, че срещата между Тръмп и Ким все пак ще се състои

За САЩ е риск бъдеща обединена Корея да попадне в орбитата на Китай, категоричен е преподавателят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пълното премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров включва не само премахването военния атомен потенциал на Северна Корея, но и изтегляне на ядрените сили, с които е защитена и южната ѝ съседка. Това каза за слушателите на „Хоризонт“ доц. Евгений Кандиларов от СУ "Св. Климент Охридски". Процесът е дълъг и сложен, но в двете срещи между държавните глави на Севера и Юга ангажиментът за т.нар. „денуклеаризация“ на полуострова е потвърден, заключава анализаторът.

„Крайната точка на този процес, както те обявиха още по време на първата среща през месец април, е бъдещото обединяване на страната“.

Кандиларов смята, че многократните опити за обединение до момента са се сблъсквали с непримиримостта и позициите на големите геополитически играчи и по тази причина процесът ще е продължителен и труден.

„Не мога да си представя, че на този етап Съединените щати, да речем, биха били склонни да изтеглят военнополитическия си потенциал от полуострова, тъй като това е един от основните предни постове на американската външна политика в Източноазиатския регион“.

Доцентът подчерта, че САЩ рискуват бъдеща обединена Корея да попадне в орбитата на влияние на Китай, което би отслабило американските позиции. Той прогнозира, че Вашингтон ще се опита да окаже натиск върху Северна Корея за премахване на ядрените оръжия само от нейната територия, в замяна на което да бъдат отменени санкциите срещу страната. Кандиларов обаче намира за категорична позицията на Пхенян за двустранно разоръжаване.

Според политическия анализатор често ставаме свидетели в рамките на администрацията на американския президент Доналд Тръмп поне на пръв поглед да се вземат хаотично решения. Коментаторът отбеляза, че в екипа на държавния глава на Съединените щати има много сериозни противоречия по въпроса как да се действа спрямо Северна Корея.

„Смятам, че единственият полезен ход е все пак е да се търси диалог и поне да се правят знаци на компромиси и от двете страни“, заключи Кандиларов и прогнозира, че, въпреки препятствията, срещата на най-високо равнище между САЩ и Сверена Корея в Сингапур след две седмици ще се състои.

Разговора на Петър Волгин с доц. Евгений Кандиларов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени