Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задълбочаващата се политическа криза на Апенините провокира ново напрежение на италианските финансови пазари

Италианските акции и дългови книжа заличиха позитивния старт на днешната търговия, оказвайки се под нов натиск от продажби с оглед на притесненията за предсрочни избори в третата по сила икономика на еврозоната. В ранните часове на европейската търговия имаше първоначални покупки на италиански облигации и акции, тъй като инвеститорите приветстваха провалените шансове за формиране на евроскептично коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига".

Позитивната настройка обаче продължи много за кратко с оглед на все по-ясните знаци за предстоящи предсрочни избори, на които двете антисистемни и евроскептични организации могат дори да се представят още по-добре. Ройтерс цитира източник от "Пет звезди" да казва, че движението обмисля съвместна предизборна кампания с партията "Лига", ако се стигне до предсрочни избори.

Притесненията за задълбочаване на политическата криза на Апенините провокираха нови агресивни продажби на италиански финансови активи.

След сутрешен добър отскок с около 1,5%, основният фондов индекс на Миланската борса FTSE MIB вече се понижава с 2%, задълбочавайки спада си от 4,5% през миналата седмица и се търгува около двумесечно дъно от 21 950 пункта (най-ниско ниво от края на месец март). Страховете от задълбочаване на политическата криза в Италия се отразяват най-негативно на италианските банки, като акциите на Intesa Sanpaolo вече падат с 3,105, на Unione di Banche Italiane - с 5,35% и на Banco BMP - с 4,5%.

Дълговият пазар също обърна първоначалната позитивна посока, като инвеститорите подновиха продажбите на италиански облигации, което води до нов скок на тяхната доходност.

Доходността на 2-годишните италиански книжа вече нараства с цели 25 пункта към тригодишен връх от 0,72% след първоначален спад с 14 базисни пункта, докато доходността на 10-годишните парира сутрешно понижение от близо 10 пункта и вече се търгува около 2,53% - недалеч от близо 4-годишния връх от петък около 2,555% (най-висока доходност от август 2014 година насам).

Задълбочаващата се политическа криза в Италия и подновените разпродажби на италиански активи причиниха и нова вълна от продажби на евро. Единната европейска валута се търгува в ново шест и половина годишно дъно към 1,1640 долара. Еврото се намира под нов натиск от продажби и спрямо швейцарския франка и японската йена, като в същото време парира и сутрешния си отскок към 0,8793 британски лири, търгувайки се в едноседмично дъно около 0,8735 паунда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!