Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Арена ди Верона квартет" свирят тази вечер в София

Творби на Верди, Респиги, Елгар и Стефан Драгостинов ще звучат в зала "България"

Едно от притегателните събития тази вечер в София е концертът на "Арена ди Верона квартет", събрал концертмайсторите на оркестъра на един от най-прочутите оперни театри в света. Талантливите музиканти искат да "преведат" на езика на камерната музика музикалните послания и легенди, превърнали "Арена ди Верона" в притегателен център за почитателите на музиката от цял свят.

Българската публика вече имаше удоволствието да ги види и чуе на спектакъла „Орфей и Паганини“ на Античния театър в Пловдив. Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта, Лука Поца и Сара Аиролди са учили в някои от най-престижните музикални академии в Европа, а със създаването на този квартет „създават“ и свой собствен, много интересен и оригинален репертоар. Показателна за това е и програмата им тази вечер, в която са включени вариации върху теми от "Трубадур" на Верди (оперните парафрази са задължителни), третата сюита из Античните танци на Оторино Респиги и една много интересна и оригинална творба от Едуард Елгар за квартет и оркестър (тук трябва да споменем задължително партнирането в този концерт от страна на Camerata Orphica, този път под палката на Владимир Кираджиев - интервю с него можете да намерите по-надолу).

Елгар пише Интродукция и алегро опус 47 през 1905-а, когато е на 47. Любопитното е, че тази творба, която е само за за струнни (квартет и оркестър), е посветена на пианист - Самюъл Санфорд, професор в Йейл. Премиерата е на 8 март същата година в Queen’s Hall в Лондон с музиканти от Лондонския симфоничен оркестър под палката на самия Елгар. Оркестърът е наскоро създаден и неговото ръководство се обръща по-рано към Елгар с молба да напише специално произведение за този концерт (изцяло с негови творби). Той вече е прочут и обсипан с невиждани за британски композитор почести. Написал е емблематичните Вариации Енигма, две изключително успешни оратории - Сънят на Геронтий и Апостолите,  вече е  удостоен с титлата сър от друг един Едуард - кралят на Англия Едуард VIII . Това е време, в което Елгар е записан с поръчки за творби, на повечето от които не успява да откликне. Но в отговор на молбата на лондонския оркестър се появява тази Интродукция и алегро, която "Арена ди Верона квартет" са включили в своя концерт в София.

Интересен е и българският акцент - една творба на Стефан Драгостинов, който тази година отбелязва своя 70-годишен юбилей. Неговата "Лятна сюита" е създадена през 1974, посветена е на неговия професор по композиция Марин Големинов, а сега Стефан Драгостинов прави специална нова преработка за струнен състав, специално за Camerata Orphica.

Финалът на концерта е за Кубинска сюита за пиано, ударни, бас китара, флейта и оркестър Михаел Публих, който е специален гост на концерта, заедно с Рафаел Дженер, който изпълнява партията на ударните в тази творба.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени