Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия с дарени творби от Светлин Русев в Плевен отдават почит на големия художник

Светлин Русев
Снимка: БГНЕС

В Плевен днес отварят съболезнователна книга в памет на акад. Светлин Русев, който почина в събота на 84-годишна възраст. На своя роден град големият художник остави над 400 картини, графики и скулптури от цял свят, които са изложени в Художествената галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“.

Неговите картини и това дарение привличат любители на изкуството от цял свят вече над 30 години в град Плевен. Големият художник е удостоен със званието „Почетен гражданин на Плевен“.

„Той е от фигурите, които остават в културната история на България и не само в културната но и в обществено-политическата“, каза кметът Георг Спартански. „Той беше изключително ангажиран човек -  със свое мнение, със свои принципи, които отстояваше и когато беше необходимо, без значение дали се харесва на някого, казваше нещата такива, каквито ги вижда. Вярвам, че ще остане в паметта на българите с многото дела, които е направил, с изключителния дарителски жест към Плевен“.

Съболезнователната книга ще бъде отворена за граждани от 10.00 часа в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна