Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария криминализира помагачеството на мигранти

Заради наплива на мигранти през 2015 г. Унгария вдигна ограда по южната си граница.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарското правителство е подготвило законопроект, криминализиращ помагачеството на нелегални имигранти, съобщи Би Би Си.

Ако бъде приет в настоящия си вид, законът ще направи престъпление печатането на брошури с информация за търсещите убежище, предлагането на храна или правна помощ.

Планирала се и промяна на конституцията, с цел да се попречи на други членки на ЕС да трансферират търсещи убежище в Унгария.

Премиерът Виктор Орбан не се подчинява на политиката на ЕС в областта на миграцията. Страната му, както Полша, Чехия и Словакия отказват участие в схемата за преместване на 160 000 бежанци от Сирия и Еритрея, пристигнали в членките на ЕС Италия и Гърция, където лагерите за мигранти са препълнени.

Парламентът на Унгария се заема със законопроекта, въпреки че малцина мигранти успяват да влязат сега в Унгария заради двойната ограда от бодлива тел по южната ѝ граница. Гласуването му се очаква идната седмица, посочва Би Би Си.

Според в. „Модяр хирлап“ законопроектът предвижда затвор, вариращ от няколко дни до година, за нелегално вкарване на мигранти или финансиране на нелегалната миграция.

През 2015 г. Унгария бе на транзитна страна по т.нар. Балкански маршрут, по който преминаха около милион мигранти, повечето бягащи от войните в Сирия, Ирак и Афганистан. Повечето от тях отиваха в Германия, но издигането на гранични огради на Балканите през 2016 г. драстично намали този поток.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна