Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров продължава в Париж след 5-сетов успех

Снимка: Ройтерс

Четвъртият поставен на „Ролан Гарос“ Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира от Големия шлем, с което изравни най-доброто си постижение в Париж.

Българинът победи 57-ия в ранглистата Джаред Доналдсън от Съединените щати с 6:7(1), 6:4, 4:6, 6:4, 10:8 след  4:19 часа игра и записа успех №50 в Шлема. Срещата беше почти пълно копие от петсетовата драма на Димитров срещу Макензи Макдоналдс през януари на Откритото първенство на Австралия.

Мачът започна с пробив на американеца, след като Григор направи две двойни грешки. Димитров върна брейка бързо – за 2:2. В шестия гейм 27-годишният хасковлия имаше три точки за нов пробив, но не успя.  В деветия Доналдсън направи брейк на 15 за 5:4 и след това сервираше за сета. Гришо не трепна и върна пробива при четвъртата си възможност след грешка на съперника, като спаси и сетбол. В последвалия тайбрек българинът спечели първата точка, но загуби следващите седем, а с това и сета.

Димитров направи пробив за 3:2 в следващата част и след това затвърди. При 5:4 той сервираше за изравняване на частите. Григор поведе с 40:0 и реализира втория сетбол.

В четвъртия гейм на третата част петият в света отрази две поредни точки за пробив с отличен първи сервис и агресивна и точна игра. В заключителния гейм Доналдсън поведе с 40:15 при сервис на Григор и реализира още първия сетбол след топка в аут на българина.

Димитров направи брейк за 2:1 в следващата част. След седмия гейм Доналдсън поиска медицинска помощ на корта, заради проблеми в лявото бедро. При 5:4 Гришо сервираше за изравняване на частите. Дръпна с 40:0 и приключи сета при втората възможност с отличен сервис.

В решаващия пети сет всеки от двамата печелеше убедително подаванията си до 7:6 за 21-годишния янки. При последното разиграване той сервира отдолу, което изненада сънародника ни, който изкара топката в аут. След това той взе ново медицинско прекъсване заради бедрото. След това Димитров изравни отново резултата. В 15-ия гейм Григор стигна до три поредни точки за пробив и Доналдсън рухна още при първия. След това Димитров подаваше за победата, но американецът направи рибрейк за 8:8, въпреки че куцаше. Четвъртият поставен не се смути и отново проби, за да сервира отново за мача. Този път не сгреши: поведе с 40:0 със 17-ия си ас и релизира първата възможност.

Българинът завърши срещата с 59 печеливши удари при 49 непредизвикани грешки, 9 от които бяха двойни.

В петък Григор излиза в трети кръг срещу испанския левичар Фернандо Вердаско, който е №30 в схемата. До момента двамата са си разменили по две победи. За последно играха тази пролет в Индиън Уелс, когато Вердаско спечели със 7:6, 4:6, 6:3. На червени кортове балансът помежду им е 1-1. ​


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна