Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Илиева: Македонският въпрос се заплита, този път около името

Снимка: БГНЕС

Македонският въпрос се заплита отново, но този път около името, въпреки че не само това е проблемът на Македония в днешно време. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ журналистът Зорница Илиева:

„Обикновено България тича след събитията. Чакаме всеки ден да се появи някакво име и веднага се появяват реакции, за мое огромно съжаление, от длъжностни лица, като външен министър и дори вицепремиер, които реагират като неподготвени“.

Спорът за името е от 25 години между Гърция и Македония, а историята между България и Македония – от 1300 години, изтъкна Илиева. Според нея името „Илинденска Македония“ е „абсолютно неприемливо, защото е свързано с нашата история, с наше въстание“.

„Гърция също реагира отрицателно, защото в това Илинденско-Преображенско въстание са въстанали територии, които се намират в днешна Гърция“.

На 6 юни в Гърция ще има огромен митинг на хора, които не желаят в името на западната ни съседка да присъства думата „Македония“, изтъкна журналистът. Целта юни месец да се получи покана за НАТО притиска управляващите в Скопие, убедена е тя.

„Опозицията в Македония готви голям митинг, тъй като ВМРО-ДПМНЕ също не са съгласни с начина, по който се водят тези преговори. Георги Иванов – президентът на Македония, казва, че не е наясно с конкретиката на водените разговори. Зоран Заев между другото споменава за вероятни предсрочни избори, защото социологическите агенции му дават около 5% преднина пред опозицията и той трябва да стабилизира правителството си, защото му предстоят промени“.

"България, както винаги, е след събитията. Тя мълчи и дава вид, че мисли. Ако името бъде Северна Македония, къде са Южна и Западна", попита Илиева.

„Македония е суверенна държава, но да каже Зоран Заев, че ще промени конституцията по настояване на Гърция… и зарежда там членове от собствената си конституция, в които са посочени всички етноси в страната, без да споменава българския, това какво говори?“.

Държавата не реагира и по отношение на опитите на македонската провославна църква да придобие автокефалност, смята Илиева

„Смятам, че църквата ни, която има повече от хиляда години исторически опит и е отстоявала държавността ни, когато не сме имали държава, която действа бавно, но сигурно и винаги в защита на националните интереси, и този път постъпи много целесъобразно и правилно! Защо? Защото Македонската църква, в края на краищата, не направи тези тържества съвместно с Българската, и заедно да поканят съответните гости, а избърза и изпрати поканите от свое име, като претендира, че са дъщерна църква. Майката беше игнорирана, както се твърди“.

Църквата може да е геополитически играч, но не е играчка в ръцете на политиците. Затова не е имало и чуждестранни гости на честванията в Охрид, отбеляза тя.

Интервюто на Петър Волгин със Зорница Илиева можете да чуете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!