Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Малинов: България е на кръстопът и може да спечели, ако се строят мостове

Николай Малинов в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Ани Петрова, БНР

В отношенията между България и Русия имаше пауза и то именно по тези теми, които в момента много се дебатират. Посещението на господин Радев безспорно беше много полезно и той направи много добро впечатление в Русия. Изключително полезно и сериозна крачка напред беше и посещението на Бойко Борисов заедно с няколко министри. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Николай Малинов – председател на движение „Русофили“. Връзките между народите и между общините никога не са прекратявали да бъдат активни и динамични, каза той. Проектите за газопровод, нефтопровод и АЕЦ „Белене“ реално биха носили печалби на България, категоричен е Малинов.

„България, намирайки се на кръстопът, може да спечели, ако се строят мостове. Ние можем да гледаме през прозореца на Запад, но това не пречи да гледаме през прозореца на Изток. Аз смятам, че и двата прозореца няма нищо лошо да бъдат отворени. Цяла Европа, можем да забележим, напоследък доста динамично контактува и общува с Русия, защото дори да вземем само прагматичните измерения на тези взаимоотношения, виждаме, че в Русия са съсредоточени около 45% от невъзобновяемите източници – най-евтините. На нас ни е най-изгодно оттам да ги взимаме“.

„Според нас, русофилите, които сме болшинството от българския народ, добрите отношения с Русия са полезни за България. Смятаме, че освен духовните и културните връзки, и икономическите връзки трябва да се развиват“.

„Русия е по-силна с Европа, но и Европа е по-силна с Русия“, категоричен е Малинов, според когото противопоставянето е „пагубно“ и за двете страни.

Всяка държава има своите планове, изтъкна Малинов. Той припомни, че проектът „Южен поток“ е предвиждал 60 милиарда куб. м газ да преминават през България. Благодарение на усилията на нашите политици, сега ще потекат 15 милиарда, но е избегната опасността те да потекат през Гърция, обясни той.

„След дискусията на господин Радев с Путин стана ясно кои са тези направления, по които много лесно биха могли да се динамизират отношенията и къде са проблемните точки. Ако погледнете състава на делегацията на Бойко Борисов, ще видите, че дойдоха точно хората и направленията, в които дискусията лека-полека се отприщва“.

Интервюто на Диана Янкулова с Николай Малинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна