Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фабрицио Барка: Време е въпросът за реформа на световния финансов ред да бъде повдигнат пред ОИСР и МВФ

Италия е неизменна част от еврозоната, подчерта авторитетният италиански икономист

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Случилото се в Италия е поредното доказателство, че Европейският съюз трябва да се реформира, заяви в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт" авторитетният италиански икономист проф. Фабрицио Барка, който е бивш министър в експертния кабинет на Марио Монти. В момента Барка се занимава с разработването на нов подход при прилагането на европейските фондове, чрез който субсидиите ще бъдат насочени към отделните региони според спецификите им. 
Според бившия италиански министър - често в Брюксел парите се разпределят по начин, по който "да се държат хората спокойни", но това не удовлетворява европейските граждани: 

"Виждам тревогата и безпокойството на политическите власти, че гражданите се отдалечават от тях. Чувам много заявки за това как трябва да се насърчават местните общности, да се увеличава капацитетът им, как трябва да се правят политики на локално ниво и т.н., но не виждам Европейската комисия да прави никакви стъпки в тази насока. В Брюксел има две сили - едната от тях - повече или по-малко - приема кохезионната политика като начин да се достигне до хората, като инструмент да се използват познанията и да се стимулират иновациите. Всичко това обаче трябва да бъде ръководено от Брюксел. Другата сила - по-голямата част от политиците, приемат кохезионната политика като начин да държат хората спокойни. Да го наречем компенсаторен механизъм. Те просто си казват - "както и да е, и без това няма да бъдат разумно похарчени". Големият ми страх е, че компромисът между тези две сили ще бъде стандартно разпределение на парите без много да се обръща внимание на възможните резултати. В същото време аз се надявам, че държави като Италия, Испания, дори Германия - под натиска на събитията, могат да отворят съзнанието си и да потърсят ефективност в евросредствата, с което да докажат и силата на Европа. Казано по друг начин - битката вече започна", коментира проф. Барка. Той подчерта, че политическата криза в Италия, последвала последните парламентарни избори и опитите на "Пет звезди" и "Лига" да номинират за финансов министър евро скептикът Савона, който се обявява за излизане от еврозоната, не е израз на специфично италиански, а на общо европейски проблеми. Проф. Барка обаче вижда в кризата и възможност, но предупреждава, че здравият разум не бива да се пренебрегва:  
"Не съм песимист. До тази ситуация се стигна по демократичен път. Промените често се случват заради конфликти. А конфликти има навсякъде - в Испания, в Германия, във Великобритания... От тези конфликти може да се роди нещо ново. Моят голям страх е, че заради полярните мнения, които доведоха до кризата в Италия, може да се стигне до нещо, което да подкопае основите. Вижте Великобритания (по казуса "Брекзит") - ситуацията беше много лошо отиграна и от консерваторите, и от лейбъристите. Хората бяха провокирани и отговориха "излизаме". Никой не го очакваше и се стигна до ситуацията, в която всички се събудиха и си казаха "Боже мой, излизаме от ЕС". 

СнимкаКой е най-добрият сценарий за Италия според проф. Барка? 

"Най-добрият сценарий е правителство и парламентът, който ще бъде съставен, да започнат работа по същество, а не да се занимават с въпроси като излизане от еврозоната. Това изобщо не стои на дневен ред и не е част от предизборните платформи. Италия е неизменна част от еврозоната. Вместо това трябва да започнат работа по важните въпроси и аз ще използвам момента, за да припомня, че от всички 27 държави Италия е усвоила най-малко пари по кохезионната политика и тези, които е усвоила, ги е инвестирала по най-лошия възможен начин". 


Анализаторът смята, че реформа на световния финансов ред  вече е на дневен ред:

"Дани Родрик - много важен американски икономист, ни припомня, че сме дали твърде много власт на капиталовите потоци. Ние трябва да променим тяхното влияние, но не само в Италия, а навсякъде по света. Дани Родрик го казва съвсем ясно - капитализмът направи много грешки, фатални грешки и ние не може да продължаваме така. Това е въпрос, който трябва да бъде повдигнат пред Организацията за икономическо сътрудничество и Международния валутен фонд. Това е проблем на целия свят, не само на Европа", подчерта  проф. Барка.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна