Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки отменени и забавени полети на летището в Хамбург

Хиляди пътници бяха блокирани на летището заради спиране на тока

| обновено на 04.06.18 в 11:49
Полицаи на летището в Хамбург
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самолети от Варна и Бургас успешно са кацнали тази сутрин на летището в германския град Хамбург. Предвидените за утре полети от Варна, Бургас и София към Хамбург за момента не са отменени. По план трябва да се осъществят и курсовете от германския град към България.

Вчера петият по големина аеропорт в Германия – този в Хамбург, беше парализиран заради токов удар. Редица полети бяха отменени и тази сутрин, въпреки възстановяването на работата.

След като летището спря да работи вчера около 10.00 часа, електрозахранването беше частично възстановено, но полетите до края на деня бяха отменени. Управата на аеропорта не даде подробна информация, но съобщи в Туитър, че работи бързо за отстраняване на повредата.

Общо 200 полета от летището в Хамбург и 200 пристигащи на аерогарата бяха планирани в неделя, от които само няколко успяха. Множество полети бяха пренасочени - пътници, които трябваше да кацнат в Хамбург, кацаха в Бремен, Берлин, но също и в Копенхаген, пише ARD.

Хиляди пасажери прекарваха часове пред сградата, надявайки се да могат да напуснат.

Според информация от летището повече от 30 000 пътници са били засегнати от анулирането на полетите. Около 90 души са останали да пренощуват там.

Говорителката на летището, Катя Бром, съобщи, че ще има закъснения и през деня.

Най-малко 12 кацащи и 23 излитащи от общо 214 пристигащи и 214 заминаващи бяха анулирани. Това се дължи и на факта, че някои от самолетите не са могли да кацнат в неделя и следователно няма как да са на разположение сега, каза Бром.

Летището публикува на своята начална страница информация за анулирането на полети.

Пътниците, които са били засегнати от анулиране на полети в неделя или са резервирали полет от Хамбург в понеделник, са помолени да се свържат с авиокомпанията си преди пристигането си на летището. 

Във връзка с финансовите обезщетения за пътниците, от Европейския потребителски център Германия съобщиха, че не е ясно дали авиокомпаниите носят отговорност, защото по закон те не трябва да компенсират, ако полетите трябва да бъдат отменени поради "извънредни обстоятелства". Според Центъра това включва например стачки, изключително лошо време, рискове за сигурността и политическа нестабилност. Дали прекъсването на електрозахранването е част от това, трябва да бъде изяснено.

Очаква се от утре въздушният трафик да е нормален, съобщи говорителката на летището.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна