Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският гигант "Пежо-Ситроен" се изтегля от Иран в резултат на подновените санкции на САЩ спрямо Техеран

"Пежо Ситроен"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водещият френски автомобилен производител "Пежо-Ситроен" (PSA) обяви в понеделник вечерта, че ще се оттегли от две съвместни (джоинвенчър) предприятия за продажби на автомобили в Иран, за да избегне риска от налагането на икономически санкции от страна на САЩ, след като преди време Вашингтон се изтегли от ключовата международна ядрена сделка с Техеран, съобщава агенция Франс прес.

"Компанията ни започна да преустановява дейностите си в съвместните предприятия, за да се съобразим с американското законодателство до 6-и август 2018-а година", се посочва в официално изявление на производителя на автомобили от марките "Пежо" и "Ситроен".

Това е втората голяма френска компания, предприемаща подобни действия, след като преди време енергийният гигант "Тотал", който се надяваше да стартира голям проект за природен газ в Иран, също обяви, че се оттегля, тъй като шансовете да бъде изключен от американските санкции изглеждат "много илюзорни".

Трябва да се има предвид, че европейските официални власти обещаха да се опитат да защитят компаниите, работещи в Иран, от евентуалното налагане на санкции от страна на САЩ, които трябва да влязат в сила до ноември тази година.

Американският президент Доналд Тръмп обаче проявява много слаба склонност да пощади от икономически санкции компаниите от ЕС. Това принуди редица водещи европейски фирми да вземат решение дали да продължават да работят в Иран, или да бъдат изложени на риск от налагането на сериозни глоби върху техния бизнес в САЩ.

Важно е да се отбележи, че през миналата година компанията PSA продаде близо 445 хиляди автомобила в Иран, което направи Техеран един от най-големите ѝ пазари извън Франция. Въпреки че автомобилната компания отсъства от американския пазар от 1991 година насам, през януари от "Пежо-Ситроен" заявиха, че се надяват да пуснат услугата, известна като "споделяне на автомобили", в един или два американски града.

Френският автомобилен гигант, който притежава и марките Opel и Vauxhall, също така отбеляза, че продажбите в Иран все още съставляват по-малко от един процент от общите продажби и с оглед на това излизането от страната няма да доведе до промени във неговото финансово състояние.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!