Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 филма в афиша на Третия фестивал на италианското кино в България

Италианската актриса Джулиана де Сио е почетен гост на фестивала
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десет филма са в афиша на Третия фестивал на италианското кино в България, който ще се състои от 11 до 16 юни в София. Това съобщават от НДК – партньор на събитието – цитирани от БТА.

Почетни гости са италианската актриса Джулиана де Сио, позната от сериала "Октопод", където си партнира с Микеле Плачидо, и италианският режисьор, сценарист и писател на бестселъри Федерико Моча, автор на романа "Три метра над небето" (публикуван и на български език от издателство "Хеликон"). Хит е и екранизацията на книгата, припомнят от екипа.

Филмите от фестивалната програма, подбрани съвместно с фондация Apulia Film Commission, ще бъдат прожектирани от 11 до 13 юни в кино "Люмиер Лидл", и от 14 до 16 юни включително – в Дома на киното, където скоро ще бъдат пуснати в продажба билетите. Много от филмите са носители на едни от най-престижните кинонагради в Италия.

Откриването е на 11 юни от 18.30 ч. в кино "Люмиер" със закачливата комедия "Накъде съм тръгнал?". Сред заглавията са и "Коледа на Юг", "Без покритие", "Била ли си на Луната?", "Сватба на Юг", "Вечерята на Коледа", "Кой ме е видял?", "Те кои?", "Войната на неудачниците".

На 13 юни от 20.00 ч. в кино "Люмиер" ще бъдат връчени почетните плакети "Трети фестивал на италианското кино в България" и ще бъде представен филмът "Руди Валентино" – за знаменития италиански актьор на нямото кино. Сред гостите се очакват асесорът на културната и туристическа индустрия на област Пулия адв. Лоредана Капоне и режисьорът Нико Чирасола. 

Меморандум за сътрудничество между фондация Apulia Film Commission и Националния филмов център (НФЦ) ще бъде подписан на 14 юни. Целта е да се подпомогне реализирането на филмови копродукции между област Пулия и България.

Фестивалът е под патронажа на Министерството на културата на България, посолството на Италия, Столичната община – "София – творчески град на киното" на ЮНЕСКО, на асесора на културната и туристическа индустрия на област Пулия и се реализира в сътрудничество с фондация Apulia Film Commission, Oбластната агенция по туризъм Puglia Promozione, НФЦ, НДК и Българския културен институт в Рим. 

Кинопразникът е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, на първото издание на инициативата Fare Cinema – Седмица на италианското кино по света, лансирана от Министерството на външните работи и международно сътрудничество на Италия и на Италианския фестивал в България, организиран всяка година от ИЧЕ – София (Агенция за подпомагане на италианските предприятия в чужбина). 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!