Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Нестор Ел Маестро?

Снимка: БТА

ЦСКА официално има нов треньор от днес. Нестор Ел Маестро със сигурност даде много противоречиви сигнали не само с името си, а и с липсата на достатъчен опит като старши треньор. Въпреки това на „Армията“ се надяват, че роденият в Сърбия специалист ще помогне на тима да спечели 32-рата си титла и в същото време да спре доминацията на „Лудогорец“.

Но кой всъщност е Нестор Ел Маестро?

Нестор Йевтич се ражда в Белград през 1983 година и се влюбва във футбола в мига, в който баща му го води на мач на „Цървена звезда“. Събитията в живота му се развиват бързо и едва 8-годишен Нестор и семейството му емигрират във Великобритания. „Не знаех и дума английски. Та преди месец живях в Белград, а след това се оказах в Западен Съсекс“, призна Нестор в интервю за „Гардиън“ през април.

Новият начин на живот кара Нестор Йевтич да промени почти всичко. Дори и името си. 16-годишен той решава, че се чувства повече британец, отколкото сърбин. Всъщност, Нестор се срамува от корените си заради Слободан Милошевич.

„Чувствах се британец, така че промених името си на Джон Смит. Няколко години по-късно, когато бяха на 18, се почувствах глупаво с това име. Така в един момент на тийнейджърска лудост през 2000 г., промених фамилното си име на Ел Маестро, защото звучеше добре. Нестор също ми допадаше и го оставих. Сега съм Ел Маестро по-дълго, отколкото бях Йевтич. Това име е част от мен и се научих да живея с него“, призна новият треньор на ЦСКА.

Ел Маестро има треньорски лиценз на УЕФА още 16-годишен. „Нямах ясна идея какво искам да правя с кариерата си. Знаех само две неща – обичах футбола и не бях достатъчно добър, за да бъда професионален футболист“, призна си чистосърдечно Ел Маестро.

Роденият в Сърбия специалист започва да изучава футбола, „както може“. Започва да работи с няколко отбора от Неделната лига на Англия. Мечтата му е да работи в академията на клуб от Висшата лига. Прави анализи на мачовете, пише тренировъчни планове и почва да праща молби за работа до доста клубове от Европа. Получава мечтаният отговор – от Тони Кар – директор на академията на „Уест Хем“. „Той някак ме хареса. Каза ми, че може да направя няколко тренировки с момчетата под 9 години. Беше като мечта за мен“, призна Нестор.

Ел Маестро обаче не получава постоянен договор с „чуковете“, а в същото време е приел оферта от „Аустрия“ (Виена). „Може би те усещаха, че не зная какво точно правя, но видяха потенциал в мен. Аз се учих много бързо, бях иновативен и мислих извън общоприетото“.

След периода си във Виена Ел Маестро започва да тренира младежките отбори на „Валенсия“ през 2006 г., а след това става и асистент треньор в „Шалке 04“, като става най-младият помощник в германската Бундеслига. „Много е странно, защото нямаше треньори под 35 г. Сега вече не е така, особено в Германия, където има треньори не надхвърлили 20-те години“.

След това Нестор работи последователно в „Хановер“ и „Хамбургер“, преди да се завърне за два сезона в „Аустрия“ (Виена) като помощник на Торстен Финк. Тогава съперник на австрийците в квалификациите на Лига Европа е „Спартак“ (Търнава). Ел Маестро се запознава с ръководството на словаците, които през следващото лято му предлагат да стане старши треньор на тима.

Останалото е история и то от красивите. Още в първия си сезон като старши треньор Нестор Ел Маестро прави „Спартак“ (Търнава) шампион на Словакия. „Това беше невероятен старт в кариерата ми. Сега е безумно да говоря за големи отбори, големи първенства и големи трофеи. Но със страст и отдаденост всичко може да се постигне. Не знам къде ще бъда след 10 години, но съм убеден, че ще водя голям клуб в голямо първенство.

Мечтата ми е да работя в Англия. Ако си футболен треньор, разбира се, че ще искаш да водиш отбор от Висшата лига. Но във футбола трябва да следваш мечтите си, трябва да пътуваш много. Не знам как се озовах в Словакия през Виена, или в Испания и Германия, но ако пътешествието ми ме докара някой ден в Англия, ще бъда най-щастливият човек на света“, каза още Нестор Ел Маестро.

Е, изглежда, че новият треньор на ЦСКА е борбен, способен и още по-амбициозен. Следващата голяма стъпка в кариерата му е най-титулуваният клуб в България. „Много съм щастлив, че ще бъда треньор на ЦСКА, гигантски клуб, от който са излезли многобройни легенди“, обяви на „Българска армия“ днес Нестор Ел Маестро.

Дали мечтаното пътешествие на Нестор Йевтич или Джон Смит, или Нестор Ел Маестро ще продължи по същия приказен начин, ще разберем много скоро. За феновете на „червените“ обаче е ясно, че техният любим клуб има необикновен треньор. Рисковете и за двете страни са големи, но в спорта и в живота те са „необходимото зло“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна