Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изводи след дискусията "Спортът и политиката – кое е първото?", организирана от Институт "Иван Хаджийски"

Първан Симеонов: Интересът към темата за спорта и политиката е доста солиден

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Дискусията "Спортът и политиката – кое е първото?", която се проведе в сряда, беше част от цикъла "Спорни точки“ на Института "Иван Хаджийски". 
Интересът към темата за спорта и политиката е доста солиден. Това не е първият подобен семинар, няма и да е последният, отбеляза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" политологът Първан Симеонов: 

"В новите времена, в които имиджът властва, спортът става все по-важен като средство за постигане на авторитет, като средство за утвърждаване на власт, като средство за влияние. Нормално е спортът и политиката да се сливат, защото и двете са подвластни на пари. За добро или зло спортът се кормесиализира, но от друга страна, това създава пример. Високото спортно майсторство, комерсиалният спорт, върховият спорт, там, където се търсят постиженията, дава пример за милиони други, които се увличат по масовия спорт, освен това дава житейски пример за пробивност, за амбиция, за успех. 

Съвсем друг е въпросът дали в днешно време не сме позагърбили добрите стари ценности като скромност, като личен пример и прочие в името на егото, защото няма никакво съмнение, че спортът е нещо, което се движи от егото и движи егото. Парадоксално съвременните футболни запалянковци, които напоследък особено много са популярни като хулигани, се явяват едно такова антимодернизационно и антикомерсиално движение, защото един от техните основни лозунги е срещу модерния футбол. Колкото и парадоксално да изглежда хулиганското движение, което наистина напоследък все повече се превръща в осъзнато движение, а не просто в спортна публика, всъщност се явява една консервативна антимодернизационна протестираща срещу тази комерсиализация сила".

Цялото интервю с Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени