Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция спира изпълнението на споразумението с Гърция за реадмисия на мигранти

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу
Снимка: БГНЕС

Турция спира изпълнението на споразумението с Гърция за реадмисия на мигранти, заяви днес външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от държавната Анадолска агенция, предаде Ройтерс.

Това става дни, след като Гърция освободи от затвора 4-има турски военнослужещи, избягали там след преврата през лятото на 2016 г.

„Имаме двустранно споразумение за реадмисия. Замразяваме го“, заявил Чавушоглу, но добавил, че другото споразумение между Турция и ЕС за мигрантите от март 2016 г. остава в сила.

Според двустранното споразумение от 2001 г. 1209 чужденци са били депортирани в Турция от Гърция през последните две години, сочат данните на гръцкото министерство за защита на гражданите.

Чавушоглу бе цитиран да казва, че според него гръцкото правителство искало да разреши проблема с турските военни, но гръцките съдии били под подложени от Запада на натиск.

„Имаше сериозен натиск върху Гърция от Запада, особено над гръцките съдии“, казал турският министър.

Осем турски военни избягаха в Гърция след преврата през юли 2016 г. в Турция. Анкара поиска екстрадирането им, като ги обвини, че са замесени в неуспелия пуч срещу президента Реджеп Ердоган. Гръцките съдилища отхвърлиха искането, а военните отрекоха да извършили престъпления и обявиха, че се страхуват за живота си, ако бъдат върнати в Турция.

През май най-висшият административен съд на Гърция отхвърли обжалването на гръцкото правителство срещу административно решение за даване на убежище на един от турските военни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна