Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Перев: Македонският политически връх е нерешителен

Снимка: БГНЕС

Македония не е в позиция да играе никакви игри. 25 години трае процесът за промяна на името, както и проблемите на македонската идентичност, която ще бъде отново разглеждана. Проблемът е в нерешителността на македонския политически връх и в това, че няма достатъчно сили да обясни на народа за какво са се договорили и за какво са се подписали. Това коментира журналистът от Република Македония Владимир Перев в интервю за предаването „Преди всички“ по повод на спора за името на западната ни съседка.

„Ако се играят някакви игри, не са за да се спечели нещо в международен план. Играят се игри, за да може, след като всичко се подпише, управляващите да не загубят властта. Трябва да се каже, че има един сериозен проблем в преговорите, който никой не знае как ще премине и това е желанието на гръцката страна прилагателното "македонски" да се пише на кирилица или на латиница, но без английски превод, което всеки ще изговаря както иска“, каза Перев.

Председателството на ЕС и ролята на България в Европа само дадоха шанс на българските политици да затвърдят взаимоотношенията между двете държави за в бъдеще, посочи журналистът.

„Отношенията Македония-България са съществено различни от отношенията Македония-Гърция. В отношенията между Македония и България има сантимент и това е повече изразено от българската страна, отколкото от македонската страна“, каза той.

Според него съдбата на Македония е несигурна и неясна.

„Въпросът е дали Македония въобще ще устои като държава. Дали ще преживее демографския натиск и демографските промени на населението. Дали ще преживее бягането на населението към Европа. Това е проблемът и при македонците и при албанците, даже те много повече остават в Европа“, каза журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!