Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия ще експулсира 60 имами и ще затвори седем финансирани от чужбина джамии

Снимка: БТА

Консервативното правителство в Австрия затваря седем джамии и гони близо 60 имами от страната. Това обяви днес федералният канцлер Себастиян Курц, който управлява във Виена с крайнодясната „Партия на свободата“.

Предисторията на днешното решение на австрийското правителство е разследване на властите на любителска театрална постановка в една от джамиите във Виена, в която деца играят ролята на мъртъвци във възстановка на битката при Галиполи от Първата световна война. Момчета, които посещават неделното училище в джамията, носят камуфлажни униформи, а мъртъвците са увити в турски знамена. Разследването е установило, че джамията се финансира от ултранационалистическото турско движение „Сивите вълци“.

"Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в страната ни", каза канцлерът Себастиян Курц. Вътрешният министър от крайнодясната „Партия на свободата“ Херберт Кикл допълни, че за политическия ислямизъм е от особена важност да подкопава ценностите на демократичното общество и правовата държава. "Законът за защита от ислямизация от 2015 г. забранява финансирането на религиозните общности от чужбина. Това се отнася и до имамите", оправда вътрешният министър действията на правителството.

„Това е само началото“, закани се от своя страна вицеканцлерът Хайнц-Кристиян Щрахе. "Религията не може да се осквернява като средство за промиване на мозъци. Гордеем се с австрийското законодателство, което разделя църквата от държавата. Така че не можем да търпим, речта на омразата и политическата радикализация да се прикриват зад религията", заяви на пресконференция във Виена председателят на крайнодясната австрийска „Партия на свободата“ и вицеканцлер Хайнц-Кристиян Щрахе.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна