Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Божилова: Изборът на Башар Рахал за директор на телевизия "Алма Матер" е озадачаващ

Новият директор на Телевизия Алма Матер Башар Рахал има опит като водещ на шоуто „Лотария България“.
Снимка: БГНЕС

Назначаването на актьора Башар Рахал за директор на Университетската телевизия „Алма матер“ е озадачаващо. Това каза в предаването "Преди всички" доскорошният директор на телевизията Светлана Божилова, медиен експерт и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя мотивира мнението си с непрозрачния начин, по който се е случила кадровата промяна, без конкурс и с липсата на специфичен телевизионен опит на новия директор на медията, който има в своята кинобиография предимно екшън роли, а по телевизионни канали е водил хазартни игри.

"При избора на господин Рахал не са съобразени вътрешните правила и длъжностни характеристики за избор на директор на университетската медия", подчерта още Божилова. Тя поясни, че телевизия "Алма Матер" работи с твърде оскъдни средства, но благодарение на европейски средства програмите се реализират.

"Преди две години и половина, благодарение на качеството на програмите, създадени от студентски екипи, в които работят студенти от НАТФИЗ, от Нов български университет, СУ, Университета за световно стопанство, беше проявен интерес към нашата програма и ние получихме инвестиция от Швейцария за изграждане на телевизионно студио на стойност 600 хиляди лева, което само по себе си даде шанс на студентите в профил "Телевизия" да работят в реална медийна среда. Ние още при създаването на Университетската телевизия и лиценза, който изработих и получихме в 2009 година, инициирахме европейска студентска телевизионна мрежа с център София и работим с университетските телевизии в Оксфорд в Лондон, в Париж, в Лил, в Италия и Германия.

Спечелихме проект за 1 200 000 за излъчвателен комплекс, който да надгради продукционното студио и така Университетската телевизия с близо 2 милиона европейски средства трябваше да стартира образователна телевизия. Точно в тази ситуация промяната е озадачаваща, още повече господин Рахал каза, че започва "на чисто" и нищо не е гледал от нашите предавания. По-неприятното за мен като преподавател в Софийския университет е, че той е назначен без конкурс и без визия".

Божилова разказа за дейността на медията и даде пример с нейната програмата "Ателие", която е за култура и изкуство, а сега е обогатила профила си - за култура и образование:

"Младите режисьори, които са под 30 години, са спечелили много международни награди на фестивали. Това са документални филми, които в риалити стил разказват за проблемите в областта на културата, на образованието и живота на младите хора в България и по света".

Създатели на университетската телевизия са професорите Боян Биолчев и Иван Илчев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна